"Разбъркай, но не смесвай" – или тайната на перфектните коктейли

25.10.2016, 15:00

Как да станеш истинско "про" и да я впечатлиш максимално

   
 
"Разбъркай, но не смесвай" – или тайната на перфектните коктейли

В барманството има нередки случаи, когато рецептата изисква бъркане, но в никакъв случай смесване. (Това и Джеймс Бонд би го затруднило.). На думи – хубаво, ама къде е смисълът? И как се прави изобщо това? Барманите с много години опит казват, че методът разбъркване/смесване е определящ за свойствата и достойнствата на напитката.

В YouTube канала Cocktail Chemistry добрите бармани нагледно обясняват, че целият този сложен процес до голяма степен зависи от температурата и гъстотата на различните напитки. Ето например, една от тайните, които научихме е, че соковете и цитрусовите напитки идеално се миксират с лед, но за не повече от 15 секунди.

Разбъркването според момчетата, трябва да бъде в този момент, когато не искаш напитката да стане прекалено студена или сместа да стане прекалено еднородна.

Това се прави най-вече за коктейлите, които разчитат на "твърди алкохоли", като "Манхатън", например. Има още една тайна за леда – колкото по-малко кубчета използваш, толкова по-бързо коктейли се охлаждат.

Като цяло гледай клипчето, за да ти стане по-ясно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ