"Модерните" феномени с вековна история

24.06.2020, 11:15

Вижте кои неща са с дългогодишна история

   
 
"Модерните" феномени с вековна история

Знаете ли колко неща от модерния свят всъщност носят със себе си дългогодишна история? Всички знаем за хартията, колелото и чадъра, но има още много изобретения, които са все така актуални стотици, дори хиляди години след първата си поява. Ето и няколко от тях.

Татуировки

2233996

PHOTO

Лято е. Което означава, че дойде сезонът на лекото облекло, под което понякога надничат татуировки.

И докато "шаренето” по тялото все повече се отдалечава от едновремешната стигма, то може би са малцина тези, които знаят, че татуировките не са модерна приумица, а датират от хилядолетия.

Допреди тридесетина години най-ранните исторически сведения за татуиране датираха от около 2000 пр. н. е., от района на Египет. Откриването на останките на "Ледения човек” Йоци в пограничния район на Италия и Австрия обаче показа, че перманентното рисуване по тялото се е случвало значително по-рано. Според историците Йоци е живял около 3300 пр. н. е.

Разбира се, оттогава досега татуировките преминават през редица дизайнерски промени и технологични напредъци. Рекордът за най-много татуировки се държи от новозеландеца Лъки Даймънд Рич, чието тяло е покрито от татуси на…100%.

Бетон

2233994

PHOTO

Можете ли да си представите модерния свят без бетон?

Той е буквално навсякъде-от пътищата и мостовете, които използваме ежедневно, през сградите, които обитаваме, че дори и като декорация, например под формата на бетонни саксии.

Но знаете ли, че най-устойчивият бетон е бил ползван за градеж по времето на грандиозното развитие на Римската империя? Според наличните знания първото използване на бетон е било още през 7000 пр. н. е. в Израел. Усъвършенстването на строителния материал от римляние обаче е неповторимо, като бетоновите смеси са служели за изграждането на колосални здания, които стоят непокътнати и днес, хилядолетия след създаването им.

И в днешни дни бетонът е сред основните материали в строителството, като от него се създават гигантски структури като китайския язовир "Три клисури”. Той държи рекорда за "най-тежка” бетонена структура с тегло от над 65 млн тона.

Шоколад

Любим продукт по цял свят, наличен във всевъзможни форми, вкусове и рецепти. Шоколадът е сред най-разпознаваемите храни, а историята му е богата, колкото и неговото разнообразие.

Това колко древен е шоколадът зависи от разбирането какво е "шоколад”. Археологически изследвания откриват следи от употреба на какаови зърна приготвени като напитка още от 1900 пр. н. е. в района на днешно Мексико. Всъщност, какаовите зърна са били на почит в основополагащи цивилизации като тези на Омеките, Маите и Ацтеките.

Ако обаче под "шоколад” разбираме твърд блок шоколад, то неговата история е значително по-скорошна. За "баща” на "модерната” представа за шоколад се счита англичанинът Джоузеф Фрай. Именно той в средата на 19 в. създава рецепта, която позволява на течна маса съдържаща какаови зърна да се втърди в калъп под формата на шоколадов блок.

В днешно време шампиони по консумация на шоколад са Швейцарците, на които годишно се падат по 8,8 кг консумиран шоколад.

Покер

2233993

PHOTO

Игрите винаги са присъствали в човешкото развитие. Те заемат важна част и в модерния живот, като гейминг индустрията е сред най-бурноразвиващите се сфери от развлекателния сектор. С напредването на технологиите дори традиционни игри като картите завладяха планетата, превръщайки се дори в професии за някои.

Игра на карти, която винаги е будила интерес е покерът, който макар и да оставя впечатление, че е модерен феномен, произлиза от отдавнашен исторически период.

Всъщност за първоначало на покера се считат три различни игри от съвсем различни райони и епохи. Според някои, тази игра на карти идва от Азия, и по-конкретно от игра с домино плочки играна още от 10 в. в Китай. Други приписват произхода на покера на персийската "Ас Нас” съществуваща от 16 в. Според трети източници, покерът идва от френската игра "Поке”, която се играе от 17 в.

Рекордът за най-голям награден фонд от покер турнири на живо се държи от Световните серии през 2019, като възлиза на над $80,5 млн. В онлайн света на покера рекордът принадлежи на Световните серии по онлайн покер (WCOOP), които през миналата година разпределят над $100 млн.

Холограми

Чудите ли се какво място имат холограмите в статия като тази? Колко пък древна история може да има техноголия, която дори днес тепърва се развива? Всъщност тук става дума за псевдохолограми, които съществуват още от 19 в.

Просто казано, сценичен трик, който използва огледала за да с 3.0 на DJ Eric Prydz. За целта бяха използвани огромен екран (20 м x 5 м) и 3 прожектора със сила от 40,000 лумена. За сравнение, стандартната 60 ватова крушка са нажежаема жичка свети с около 800 лумена.

ъздаде илюзия, че двуизмерно изображение е триизмерно. Цялата технология разчита основно на отражения, а не на лазери каквито са нужни за това, което всъщност представляват истинските холограми.

Именно този трик стои зад фурорът, който предизвика "холограмната поява” на рапъра 2Pac през 2012 по време на фестивала Coachella. Разбира се, студиото, което създава проекта използва доста по-модерни технологии, от тези които са били налични през 19 в.

Най-големия холограмен обект бе създаден през 2014 за шоуто EPIC

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ