"Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част I": Зрелище за тийнове

21.11.2014, 11:28

Има и поука, но ще я разберем във втората част

   
 
"Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част I": Зрелище за тийнове

Като всяка популряна и успешна филмова поредица, създадена по книжен първоизточник, и "Игрите на глада" не се цепи от "колектива" и следва утъпканата и комерсиално абсолютно задължителната пътека на разделяне на филмите. "Хари Потър" мина през това, "Хобит" минава през това, "Игрите на глада" също.

"Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част I" е най-новото заглавие от изключително популярната кино поредица, чиято премиера е точно днес, 21 ноември. Младите киномани отдавна са се сдобили с билети, гледали са отново предишните два филма, надъхали са се качествено. Какво ги очаква в най-новото заглавие:

1439242

Както знаем, Катнис Евърдийн вече е в Окръг 13. Пийта обаче не е спасен като нея. Катнис смята, че той е мъртъв, но от специално съобщение разбира, че е жив и при това не одобрява действията на бунтовниците, които са се надигнали след като с последната стрела Катнис успява да пробие системата на Капитола. Първата част от последния филм "Игрите на глада" показва драмите и проблемите на разбунтувалите се жители на Панем, които срещу всяка проява на справедливо недоволство получават двоен по мощност удар от Властта. Ще успее ли Катнис да обедини отново народа и да спаси Пийта? Това е въпросът, чийто отговор ще видим загатнат в тази първа част и окончателно след втората.

Дженифър Лорънс, която влиза в образа на г-ца Евърдийн, представя героинята си по очаквания и вече познат на всички начин. В други филми актрисата отдавна демонстрира актьорски заложби, надскачащи далеч Катнис Евърдийн, затова можем спокойно да преглътнем лишения от повече пластове и възможности образ от "Игрите на глада". Катнис е любимката на зрителите, Катнис е любимка и във филма.

1439241

Новото лице се казва Алма Койн, изиграна от Джулиан Мур. Огромната по талант и крехка по физика Мур поема спокойно "тежестта" на директорския пост в Окръг 13. Именно тя ще застане до Катнис, за да поведе заедно с нея хората в точния момент.

1439245

Филип Сиймур Хофман е в ролята на Плутарх. Уви, величественият актьор си отиде от този свят и всяка негова поява на екрана тъжно смълчава всеки киноман, познаващ филми като "Буги нощи", "Големият Лебовски", "Магнолия", "Гроги от любов", "Капоти" и много други. В останалите главни роли няма изненади - Пийта е Джош Хътчерсън, Гейл е Лиам Хемсуърт, Хеймич е огромният Уди Харелсън, Президент Сноу е Доналд Съдърланд.

1439244

Ако сте фенове на книжната и филмовата поредица, може би изобщо няма да прочетете този текст, защото билетът за премиерата отдавна е у вас. Но ако сте любители на филми с високо смислово качество и ви се иска нещо повече от просто прекарване на 2 часа в кинозала, вероятно изкуствено разтегленият с чисто финансови амбиции филм "Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част I" не е филмът, който ще ви направи каквото и да е впечатление.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ