6 прости съвета как да помогнем да жените да се чувстват по-спокойни навън

17.03.2021, 17:00

Изглежда, че всекидневието за тях е изпълнено с повече страх, отколкото този на мъжете!

   
 
6 прости съвета как да помогнем да жените да се чувстват по-спокойни навън

След изчезването на Сара Еверард на 3 март, из интернет се заформиха дискусии относно безопасността на жените по улиците. От тях стана ясно, че голяма част от жените се чувстват застрашени, когато са сами навън и често извършват множество действия за да са сигурни, че са в безопасност. Държат ключовете си между пръстите, за да се защитят, в случай че някой ги нападне, не излизат сами вечер, съобразяват се с това с какво са обути, за да могат да тичат при евентуално нападение. Това са неща, за които никой мъж не се замисля, нали?

По този повод потребителка в Twitter реши да даде напътствия на нас мъжете как да се държим, за да не изплашим до смърт някоя жена, която ходи сама в близост до нас. Mоже и да ти се струва глупаво, но наистина не искаме да си представяме, че всяко едно наше излизане би било свързано с толкова много стрес, ако бяхме жени.

И преди да кажеш, че жените сами са си виновни, защото не трябва да излизат сами през нощта или да се обличат "предизвикателно", ще ти кажем, че всеки има право да се облича както си иска, да ходи където и когато си поиска, без да се страхува за безопасността си. И без да е длъжен постоянно да се съобразява с изродите навън...

1. Ако видиш, че някой притеснява жена на улицата, приближи се и се представи за неин познат, колега, приятел или дори гадже. Така перверзникът ще остави момичето на мира.

2. Ако чуеш, че мъжете, с които си в компания подсвиркват на някоя жена или ѝ подвикват неуважително, накарай ги да спрат. Обясни им, че по този начин могат да уплашат жената и дори и да нямат лоши намерения, тя няма как да го знае. Подобни преживявания могат да бъдат травмиращи за една жена.

3. Ако в близост до теб върви жена (особено в тъмната част на денонощието), увери се че спазваш по-голяма дистанция. По възможност премини от другата страна на тротоара. Така тя ще се увери, че не я следиш.

2282029

4. Никога не обвинявай жертвата. Пак казваме, че няма значение как е облечена една жена и по кое време на денонощието е излязла. Това си е нейна работа и не е длъжна на никого с нищо. Виновен е нападателят, защото е извършил действие, нарушаващо собствената неприкосновеност на някой друг.

5. Хубаво е лицето ти да се вижда. Мъжете с качулки, често предизвикват ужас у разхождаща се сама жена. Също така издай звук, ако вървиш зад жена, защото появявайки се изведнъж пред нея, тя би се уплашила.

И един бонус: Можеш да предложиш на твоите приятелки от женски пол винаги да ти изпращат съобщение с информация къде и с кого са, когато се чувстват несигурни. Също така могат да ти изпращат и съобщение, веднага след като се приберат, за да знаеш, че са добре. Задайте час, след който, ако не получиш съобщение, ще знаеш, че нещо не е наред и ще вземеш мерки.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ