Оплешияване: Как да се справиш

23.03.2023, 14:00

Няколко вида лечение!

   
 
Оплешияване: Как да се справиш

Ние мъжете не се водим много суетни, но има едно нещо свързано с външния ни вид, което може силно да ни притесни. Това е именно оплешивяването, което рано или късно се проявява при голяма част от представителите на мъжкия пол.

Но дали винаги е свързано с възрастта или проблемът може да друг? Ето всичко, което трябва да знаеш за справянето с оплешивяването:

Независимо колко добре се грижиш за гривата си, изтъняването на косата и падането на косата, което води до мъжка плешивост, е неизбежно. Защото не всеки е благословен с добри гени, все пак...

Въпреки това загубата на коса е естествен процес на стареене и е нормално да губиш малко коса от скалпа си всеки ден - около 100 кичура. Но ако си на двадесет или началото на тридесетте и косата ти изтънява и окапва по-бързо от обикновено, може да оплешивяваш или да имате андрогенна алопеция. 

Но добрата новина е, че е лечимо и в повечето случаи също предотвратимо.

5 терапии за лечение на оплешивяване 

От перорални лекарства за стимулиране на повторния растеж на косата до козметични и базирани на технологии терапии, днес има няколко възможности за лечение на оплешивяване. Ето няколко успешни опции, които можеш да разгледаш:

1. Трансплантация на коса

Трансплантацията на коса е хирургичен начин на лечение на косопад, при който хирургът премахва съществуваща коса (присадки), най-вече от задната част на главата ти и я вмъква отново в плешивите петна по скалпа ти. Клиничните проучвания показват, че около 90-95% от всички имплантирани присадки лесно растат в трансплантираната област, което прави трансплантацията на коса успешен и популярен начин за лечение на мъжка плешивост. 

2. Разширяване на скалпа 

Това хирургично лечение използва разширител, за да разтегне участъци от скалпа, където косата е спряла да расте напълно. Експандерът се вкарва под скалпа с хирургична процедура и се пълни с физиологичен разтвор за шест до десет седмици. Опънатата тъкан се използва за покриване на плешиви петна, тъй като обикновено съдържа косми. Въпреки че тази процедура може да отнеме повече от 2-3 сеанса и многократни посещения при лекар, едно голямо предимство на разширяването на тъканта на скалпа е, че генерира нов скалп, носещ коса.

3. Хирургия с клапи

Хирургията с клапи е по-незабавен вариант за поставяне на коса на плешиви петна. При това хирургично лечение парче кожа, което има коса, се отстранява от една част на скалпа и се добавя към плешивото петно. Ако има оставени празнини между клапите, те се коригират с трансплантация на коса, за да осигурят мигновено окосмяване по скалпа. 

4. Лазерна терапия

Лазерната терапия е по-безболезнено и много ефективно лечение за стимулиране на растежа на косата. Наричана още терапия с червена светлина, тази техника използва светлинни импулси с ниска енергия, които стимулират космените фоликули за насърчаване на растежа на нова коса и минимизиране на косопада.  

5. Инжекции с богата на протеини плазма (PRP).

PRP инжекционната терапия се превърна в един от най-популярните начини за лечение на андрогенна алопеция. Това лечение включва вземане на тромбоцити от кръвта в концентрирана форма и инжектиране в плешиви петна по скалпа. Това богато на протеини плазмено лечение подпомага растежа на косата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ