Как работят прословутите тестове за коронавирус?

24.04.2020, 09:05

Нека разберем заедно!

   
 
Как работят прословутите тестове за коронавирус?

Всяка държава има различен подход към коронавируса. В повечето случаи тестът се извършва само ако има симптоми. В САЩ и Южна Корея има мобилни точки, където всеки може да провери здравето си. У нас има определени места, на които хората могат да се тестват.

Необходимо ли е да се тестват всички?

Труден въпрос. От една страна, да. Хората са безсимптомни, не знаят, че са заразени и продължават да ходят на обществени места, заразявайки другите. От друга страна, тестването на всички е възможно само в слабо населени страни. Освен това общата проверка може да провокира по-голямо разпространение на болестта поради струпване в клиники.

Как се прави тест за коронавирус?

Метод 1. Откриване на вирусен ген.

Тестът отнема от половин час до няколко часа. За целта:

• Взема се тампон от назофаринкса (а не от носа, защото в противен случай съществува риск вирусът да не бъде открит)

• Копира се многократно генетичен материал. Това води до полимерна верижна реакция, в която е налице вирусният ген. Точността на теста е 70-80%, но може да бъде по-висока.

Метод 2. Откриване на вирусен протеин.

Технически този тест е по-прост и отнема само няколко минути, но чувствителността му е по-ниска. Може би затова се използва само върху животни.

• Протеинът се улавя от специални антитела.

• Ако системата намери търсения протеин, се наблюдава появата на цветна лента.

Как се прави тест за антитела?

Антителата се образуват в кръвта на пациенти с коронавирус. Те представляват частици, които предпазват организма от реинфекция. Тези, в чиято кръв са открити, могат да станат донори на плазма, което ще помогне на другите да преодолеят болестта. Анализът на антитела е доста прост и евтин. За да се извърши, имате нужда само от капка кръв. Единственият недостатък - в ранните етапи на възстановяване, той не винаги дава правилния резултат.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ