Китай и Тайван мразят пешеходци

07.09.2015, 18:35

Ако те блъснат, е по-вероятно да те убият

   
 
Китай и Тайван мразят пешеходци

Не е мит. В Китай и Тайван, често след като шофьор е блъснал случайно пешеходец, се опитва да го довърши, ако е жив. За това свидетелстват десетките записи от охранителни камери. На тях се вижда ясно как шофьорите се връщат по няколко пъти, за да блъснат още веднъж жертвата си, докато не се убедят, че е мъртва.

Получава се така, че според тамошния закон, ако убиеш човек в ПТП, глобата е от 30 до 50 хиляди долара и няколко месеца затвор. Но, ако пешеходецът пострада тежко, но оживее, освен затвор, държавата предвижда: шофьорът да плаща здравните разноски до края на лечението или живота на пострадалия.

Скорошен случай в китайските медии съобщава, че инвалид е получил повече от 400 хил. долара за 23 години от блъсналия го шофьор.

Абсурдът е, че дори шофьорът да е записан на охранителна камера как се връща, за да убие вече сгазената жертва, се разминава с далеч по-лека присъда, отколкото при варианта да остави жертвата си жива.

Невинаги им се получава обаче. Именно заради нелепия закон все по-често се случва да линчуват публично шофьорите-убийци. Ако ги осъдят, присъдите варират: от доживотна до смъртна.

Новият закон придвижда по-строги санкции, но е факт, че безумствата в Китай и Тайван продължават. Значи (все пак) далеч не сме най-зле.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta