Къде отиде модата?  24 Виж всички снимки

05.08.2011, 19:30

   
 

В Копенхаген!

Обяснихме си що за явление е "Седмицата на модата" и това ме подтикна да разгледам какво се случва и в другите не толкова известни колкото Милано, Париж, Лондон и Ню Йорк столици на модата. Така попаднах на Копенхаген.

Датчаните никога не са искали да се конкурират с великите парижани, миланци и лондончани, защото не държат толкова на модата, колкото на стила. Това не означава, че дизайнерските им решения са еднообразни или просто класически. Напротив, датските дизайнери успяват да заплетат енергичния дух на ежедневието в класическия стил и да изразят модерното си виждане чрез богатството от конструктивни решения, десени и цветове. Материите им винаги са качествени и за разлика от повечето модни великани, компаниите тук наистина произвеждат облеклата и аксесоарите си в Дания. Фирмите-производител работят с изключителен финес и създават продукция, която е насочена към нуждите на обикновените хора, а не само към тези с модно съзнание. Резултатът е стил, качество и дълготрайност.

В действителност започнах да ви разказвам всичко това, защото от сряда тече Седмицата на модата в Копенхаген и до днес видях предложения, които разчупиха представата ми за стил. Като казах, че дизайнерите успяват да покажат енергичността на ежедневието в класическите кройки, може би за този сезон (пролет-лято 2012) трябва да подчертая, че става дума за ежедневието на глобалния човек – на този в Европа, Азия, Африка, Америка...Това, което познаваме като класика при ризите, панталоните, връхните облекла и аксесоарите, за три дни успя да се превърне в колаборация между различни светове.

От една страна сякаш племена от всички точки на света са се събрали в Копенхаген и са дали най-доброто от традиционните си облекла. Може да ви звучи като нещо кичозно, но повярвайте ми стилния нюх на датчаните не би позволил това да се случи, просто маниерът им на естети не работи в тази посока. (Е, изключвам някои недоразумения на Designers' Nest.)

От друга страна, обаче, с идеята за универсалност, дизайнерите (а и защо не племената, за които споменах) грабнаха ножиците и сглобиха една друга класика. "Magnus Löppe" и "Jean / Phillip" показаха комбинация от пуловер и сако в едно, риза и връхна дреха, пак в едно, както и разнообразие от линии, които асиметрично скулптурират невероятно динамична визия.

От трета страна видяхме и "мързеливите" решения на "Bruuns Bazaar" под формата на до болка познатите риза с вталена кройка, панталон със стеснени в долната част крачоли, плетена жилетка в класическо индиго, бежови костюми...За щастие тези модели се броят на пръстите на едната ми ръка (в противен случай бях застрашена от заспиване от скука).

Като свеж полъх дойде колекцията на Soulland, които вчера вечерта показаха творенията си за следващия пролетно-летен сезон, но които амбициозно можете да включите в гардероба си още сега. Предложенията им в светли, морски и флорални десени могат да ви дадат идея как успешно да запазите лятното си настроение и през есента.

Недоразуменията на Копенхаген:

Не можех да не отбележа и "тези" колекции, които присъстват в почти всяка Седмица на модата. Нищо не ме изненада, освен факта, че не дипломатите от Датското училище за дизайн са тези, които са "сгазили лука".

Необичайно за Дания, но хип-хопа успя да превземе и техния подиум. В колекцията на Астрид Андерсен (Astrid Andersen) класическия хип-хоп стил получи по-спретнат ъпгрейд. Незнам дали нещо от тази колекция може да намери място в гардероба на средностатистическия мъж, (макар че с въображение и смелост може да се получи неочаквано добра визия), но обувките им определено ги бива. Солидна подметка, сая* от цветна кожа или велур и цялостна визия, която напомня на старите класики Timberland.

Довечера в 10 часа ще бъде представена колекцията на Хенрик Вибсков, която не е препоръчителна за малки деца, макар че личи явното им влияние в дрехите на иначе стилния дизайнер. Творенията му са датския вариант на дрехите на Джеръми Скот или Жан Шарл де Кастелбажак (само по името можете да разберете колко е откачен). Много цвят и многообразие от десени на фона на комбинация от познати стилове и новаторски решения. Като изключим нелепите панталони ала клин и безобразните очила, може да открием и нещо съвсем, съвсем подходящо да разнообрази ежедневния ни гардероб.

* сая е горната част на обувката или кожената/велурена/платнена част, която покрива стъпалото отгоре и където се намират връзките/каишките.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ