Rolling Bridge: Най-шантавият мост в света

11.11.2014, 19:20

Сгъваем мост между изкуството и технологиите

   
 
Rolling Bridge: Най-шантавият мост в света

На нашата планета съществуват голям брой необичайни по своята конструкция мостове, а един от най-шантавите определено е този в Падингтън, Лондон. 

1433310

По съществото си Rolling Bridge представлява единственият в света свиващ се мост. Авторът на този необичаен инженерен проект е британският скулптор Томас Хизервик, който през 2005 г. получава наградата Вritish Struсtural Stеel Dеsign Awаrd за своята работа.

1433307

В "свит" вид мостът наподобява осмоъгълна гайка, а развиването се осъществява благодарение на мощни хидравлични бутала, разположени във всяка една от секциите му.

1433308

Трансформиращото се устройство е създадено, за да улеснява преминаването на пешеходци между двете страни на плавателния канал. Когато под моста преминават плавателни съдове, той се свива, а веднага след това се разгъва, за да могат пешеходците да преминават необезпокоявани на другия бряг. Дължината му е само 12 метра, но по необичайността си, както самите британци отбелязват, е най-забележителният от всички мостове.

1433305

Що се отнася до материалите, от които нестандартната джаджа е направена, те са стомана, дърво и стъкло, а всики компоненти са скрепени един за друг посредством шарнири. Основата на необичайното съоръжение е от 8 триъгълни секции, а уникалните му умения са причина Rolling Bridge да се превърне в една от модерните туристически забележителности на Лондон.

1433306

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ