Учени пресъздадоха паяжината на Spider-Man

14.10.2024, 15:38

Може да повдига предмети!

   
 
Учени пресъздадоха паяжината на Spider-Man

Изследователи в САЩ са разработили копринен разтвор, който може да бъде изваден от игла, да се втвърди като връв и да се придържа към и повдига предмети.

Създадени в Silklab на университета Tufts , лепкавите влакна идват от пашкули на копринен молец, които се варят в разтвор и се разграждат на фиброин, който е техният градивен блок протеини. Констатациите на екипа са описани подробно в Advanced Functional Materials.

Разтворът на копринен фиброин може да бъде екструдиран през игли с тесен отвор, за да се образува поток, който се втвърдява във влакно, когато е изложен на въздух.

Към днешна дата Silklab използва копринен фиброин, за да направи лепила, които работят под вода, сензори за печат, които могат да се нанасят върху почти всяка повърхност, годни за консумация покрития, които могат да удължат срока на годност на продуктите, материал за събиране на светлина, който може да подобри ефективността на слънчевите клетки и по-устойчиви методи за производство на микрочипове

Въпреки напредъка си с материали на основата на коприна, изследователите не са успели да възпроизведат твърдостта, еластичността и адхезивните свойства на нишките, изпредени от паяци, до момент на случайност, съобщава The Engineer.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ