Колко важни наистина са детските столчета за кола? (ВИДЕО)

12.01.2023, 12:00

Нека видим!

   
 
Колко важни наистина са детските столчета за кола? (ВИДЕО)

След поредния инцидент, в който нелепо загина 3-годишно дете, возено необезопасено на задната седалка, хората отново започнаха да се замислят за беопасността на децата в колата.

Когато бяхме малки, родителите ни дори не бяха чували за подобно нещо. Возехме се отзад и се търкаляхме като бирени бутилки. В днешно време обаче безопасността на децата по време на шофиране вече е поставена на първо място и пазарът предлага разнообразни модели, от които всеки може да избира. Докато за бебетата се препоръчват кошчета, а след това столчета, то за по-големите деца се предлагат специални седалки. Препоръчително е детето да изпозлва подобно обезопсяване поне до 12-годишна възраст, след което може да се възползва и от обикновения колан в колата.

Истината е, че, когато детето не е обезопасено в колата, дори и най-лекият удар може да завърши със сериозни наранявания. Чували сме редица ужасяващи истории, а инцидентът със загиналото 3-годишно дете на 10 януари силно потресе цяла България. Не можем да съдим, защото подобно нещо може да се случи на всеки. Затова днес ще ти раказжем за това колко важна всъщност е употребата на детски столчета/седалки в колата.

Какво казва статистиката?

Катастрофите с моторни превозни средства са водещата причина за смърт и наранявания за всички деца в световен мащаб. Обезопасителните системи за деца или столчетата за кола намаляват риска от нараняване със 71% до 82% и намаляват риска от смърт с 28% в сравнение с децата само с предпазни колани. И това е статистика, когато децата използват предпазни колани.

Повече от една трета от децата под 13-годишна възраст, загинали при катастрофи с пътнически превозни средства, не са били на столчета за кола или с предпазни колани.

А ето до какво води липсата на обезопасяване:


Нека видим какво казват специалистите:

Столчетата за кола са задължителни за бебета и деца на възраст до три години. Както споменахме погоре, законът изисква родителите да ги използват до 12-годишна възраст за децата си.

Детските столчета за кола са проектирани по такъв начин, че да са идеални за малки деца. Те са най-полезното устройство за транспортиране на малки деца, пътуващи с кола. Имат структура, която е пропорционална на размера на твоето дете, заедно със система за сигурност, която го предпазва в случай на тежки странични удари. Има и предпазен колан, който е животоспасяващ особено при по-малки бебета. Така че наличието на такива столчета за кола ти помага да шофираш уверено, без да се притесняваш за детето си, защото знаеш, че то е в безопасност.

Как да изберем столче за кола

Препоръчително е да подготвиш колата си със столче, преди да имаш бебе в живота си. Инсталирай столчето за кола за новородено или бебе доста преди термина и осигури правилното монтиране и безопасността на твоето мъниче.

– Избери столче за кола с високо качество. Не се спирай на най-евтиния вариант.

– Съобрази модела на столчето с модела на колата си. Има различни системи, които позволяват различни видове монтиране.

– Според практиката монтаж под ъгъл от 45 градуса е най-безопасен за твоето бебе, преди да купиш столче за кола, провери дали има индикатор в основата, който ще ти помогне да видиш ъгъла на монтаж. 

– Избери столчето за кола с плат, който има добра способност да абсорбира влагата, може да се сваля и лесно да се почиства, за да можеш да го переш от време на време.

Най-голямата грешка, която можеш да направиш е неправилният монтаж на столчето за кола. Прочети внимателно инструкциите. Увери се, че е правилно застопорено, преди да започнеш да го използваш, в противен случай може да ти струва много.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ