Чорапи, които превръщат урината в електричество

21.12.2015, 16:15

Много ненормално изобретение

   
 
Чорапи, които превръщат урината в електричество

Учените като цяло са си шантави хора, ама това просто минава всякакви граници. Изчетохме доста за самото изобретение - просто ни беше трудно да повярваме.

Та в общи линии става въпрос за следното - както си ходите и си пикате в чорапите, те произвеждат електричество. Не се шегуваме! Устройството е с вградени миниатюрни микробни горивни клетки, които се захранват от обикновена урина (ваша или на ваш приятел) и генерират електричество, достатъчно да изпрати сигнал до компютър.

Според лудите учени това е първата самостоятелна система, захранвана от носим генератор на енергия на базата на технологията на микробните горивни клетки. Учудени сме колко научно може да се напише нещо, като торби вързани за краката, в които пикаеш.

1615006

Новият прототип разчита единствено на човешкото движение. Иначе казано, докато ходите и пикаете, електроенергия захранва специален сензор, който на всеки две минути изпраща сигнал към компютър чрез безжична връзка.

"Вече имаме опит за зареждане на смартфон с помощта на урина, но искахме да разберем дали можем да повторим успеха в областта на преносимите технологии." казва геният на изследването Йоанис Йеропулос.

Предполагаме, че в скоро време фразата: "Дай две бързи бири, че ми пада батерията на телефона!" ще придобие смисъл.

Източник: phys.org

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ