Нетрадиционни машини с необичайно приложение

22.12.2014, 16:29

Такива не сте виждали

   
 
Нетрадиционни машини с необичайно приложение

Разнообразието сред машините е огромно, не само по форма, но и по предназначение. А понякога това предназначение е така специфично, че изисква също толкова специфични технологични играчки, които да изпълнят поставената задача. Вижте една част от тях.

Машина за полагане на павета

1453075

Машината не е напълно автоматизирана. За да работи правилно, са ѝ нужни 2-3 работника, за да я управляват и да следят за правилното подреждане на паветата. За един ден екипажът може да положи около 300 кв. км. павета.

Хеликоптер-танкер

1453072

Хеликоптерът е произведен с цел да дозарежда с гориво наземните бойни машини по време на далечни походи, при които липсват конвенционалните методи за зареждане с гориво.

Вертолет-тример

1453074

Вертолет, под чийто корпус виси специално устройство, предназначено за рязане на дървесни клони.

Локомотив-снегорин

1453083

Обикновено снегопочистващите устройства се поставят пред обикновени локомитиви, но когато снегът е сериозен, само машина като тази може да се справи с натрупалата покривка.

Заглушител за гаубици

1453073

На снимката е немската 155-мм гаубица М-109. Тъй като в Германия не разполагат с полигони, отдалечени от населените места, за да не безпокоят населението, военните използват заглушители по време на артилерийски стрелби.

Верижен кран Liebherr LR 13000

1453080

Оперативната среда на най-големия верижен кран с традиционна конструкция са строителните площадки на електроцентралите, където са нужни машини, можещи да повдигат изключително тежки елементи, като ядрени реактори например.

Гигантско виенско колело

1453071

Виенското колело в Ашхабад, столицата на Туркменистан, през 2012 г. влиза в рекордите на Гинес като най-голямото съоръжение от подобен род. За направата му са изразходвани 90 млн. долара.

Кораб за управление на космически апарати

1453077

На снимката - кораб за управление на космически апарати "Юрий Гагарин", най-големият плавателен съд от класа, предназначен за осъществяване на траекторни и телеметрични измервания, както и за поддържане на връзките между наземните станции и космическите екипажи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ