Тайнственото изчезване на Норфолкския полк

30.11.2016, 10:30

Когато във военните действия нещо мистериозно се обърка

   
 
Тайнственото изчезване на Норфолкския полк

Ще ви разкажем за един от най-странните случаи, които остават неразгадани и до днес. В продължение на столетия спекулациите и легендите за това странно събитие надхвърлят рамките на нормалното, но ние успяхме да изчистим историята от легендата. Ето какво излезе.

Норфолкският Британският кралски полк е сформиран от 9-и пехотен полк и в Първата световна война е част от няколко различни батальона – два редовни, резервен и три териториални. Два от териториалните на свой ред са към 163-та бригада на 54-та дивизия, влизаща в Средиземноморските експедиционни сили, командвани от генерал-лейтенант сър Иън Хамилтън, и вземат участие в Дарданелската операция на полуостров Галиполи в Източна Тракия, в която силите на Антантата влизат в сражение с тези на Османската империя. Целта е да бъде установен контрол над пролива Дарданели, което пък би им позволило да контролират морския път между Черно и Средиземно море.

1725880

Ето какво се случва

На 7 август 1915 година два от батальоните на Норфолкския полк са в десантна група в района на залива Сувла, вземайки участие в настъплението към местното село Анафарта и срещу силите на 36-а турска дивизия, командвана от майор Муниб Бей.

На 12 август, след като води няколкодневни ожесточени боеве, генерал-лейтенант Хамилтън решава да изпрати 5-и батальон, който да заеме друга позиция. 16 офицери и 250 войници тръгват рано сутринта към набелязаната цел, но придвижвайки се натам, изчезват безследно.

През 1918 г. Великобритания отправя официално запитване към Анкара относно изчезналите по време на военните действия британски поданици, но получава отговор, че при Галиполската операция от август 1915 г. не е бил пленен нито един войник от въпросния 5-и батальон.

През септември 1919 г. британски офицер, регистриращ загиналите войници, открива на бойното поле в Галиполи кокарда (малка по размери значка, която се закача отпред на униформена шапка) на Норфолкския полк, както и тленните останки на 185 бойци от 5-и батальон. Според официалите документи труповете са "сякаш изхвърлени от голяма височина". Телата на другите почти 100 души, никога не се намират.

1725881

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ