Причините да обичаме науката

06.06.2014, 11:13

Ако си търсите такива

   
 
Причините да обичаме науката

Науката винаги е била кофти противник, защото печели всеки двубой. Независимо дали битката е поставяла Коперник и Галилей срещу папството или Чарлз Дарвин срещу Адам и Ева, науката винаги е печелила сблъсъците без значение колко време е отнемало. Това е, защото науката не се осланя на вярата, а на доказателствата и рационалността. Въпреки това и критиците на науката имат право по някои въпроси. Хората на вярата винаги са твърдели, че постоянното търсене на истината и нейните доказателства превръща човеци в лишени от емоции роботи, които мислят много, но не чувстват почти нищо; които търсят причини, а не сантименталности. Според тях науката бавно, но методично ни превръща в машини и ни лишава от човешките ни черти.

Въпреки тези нападки, нарастващата популярност на тази тема сред хората не може да бъде пренебрегвана, а и не трябва. Науката разчита на онези поразителни фактори, които будят страхопочитание и ни дават истински, конкретни и най-вече доказани факти. В този материал сме събрали за вас 10 от най-убедителните причини да учим и да обичаме науката.

Науката търси истината

Казват, че истината е като лъвовете - не трябва да я защитавате. Пуснете я на свобода и тя ще се защити сама. Човечеството е заобиколено от хиляди глупави митове, които въпреки тяхната абсурдност се спазват по някаква незнайна причина. Науката е единственият източник на светлина, който ни води към чистата истина, който може да разсее съмненията, защото не се подчинява на броя на хората, които вярват на глупостите, или статистиките, или това, от колко време се тиражира митът. Науката следва пътя на логиката и на конкретните факти. Търси истината и я разкрива, без значение колко хора я подкрепят или какви ще са последствията. Истината винаги може да бъде само една.

Науката винаги има отговор

Защо небето е синьо? Защо водата е течна, а не твърда? Защо огънят е горещ? Защо коприната е толкова нежна на допир? Защо очите ни са отпред, а не отзад на главата? Защо формата на Земята е кръгла? Защо бебетата плачат, когато се раждат? Защо възрастните хора умират? Защо мразим и защо обичаме? От малката клетка до огромната вселена науката винаги е била онова велико нещо, което ни е давало отговорите на тези и още хиляди въпроси, които си задаваме. Ето колко е готина науката!

Науката е навсякъде

Чували ли сте, че не можете да избягате от проблемите си, защото не съществува толкова отдалечено място? Добавете още едно изречение към това – не можете да избягате и от науката. Науката е в звездите, които виждаме вечер, когато погледнем небето. От дъгата в небето до подземните извори. Науката е във въздуха, който дишаме. Неговите молекули си проправят път до белите ни дробове. Науката е в нещата, които помирисваме, нещата, които докосваме, нещата, които чуваме. Да, науката е навсякъде! Тя е всемогъща.

Науката е майка, а изобретенията са нейни деца

Нашите предци са удряли камъни, за да възпроизведат искра и да запалят огън, науката ни е дала двигателите с вътрешно горене. Нашите предци е трябвало да се катерят по огромни скали и да крещят, за да си предават съобщения, а науката ни е дала телефоните. Нашите предци е трябвало да ходят пеша по целия път, докато науката ни е дала автобусите, колите и влаковете. Искаме да летим като птици, затова науката ни е дала самолетите. Искахме да опознаем подводния свят, затова науката ни научи да си строим подводници. Искахме да се качим в Космоса, науката ни помогна да изобретим совалките. Човечеството има различни мечти и желания, а науката му помага да ги превърне в реалност.

Науката ни свързва

Науката е тази нишка, която свързва хората по света. Нейният език е универсален. Ние сме разделени от езиковата си бариера, страните си, религиите си, но науката ни показва такива, каквито сме – абсолютно еднакви помежду си. Географското положение и расата ни казват, че сме различни, но истината е, че не сме. Всеки от нас има по 23 хромозоми във всяка ДНК клетка. Религиите казват, че сме различни, но науката казва, че кръвта, която циркулира във вените ни, е една и съща за всички. Може да сме православни, католици, протестанти, мюсюлмани, будисти, но за науката всички сме просто homo sapiens.

Науката се простира в миналото, настоящето и бъдещето

Науката е имала отговорите някога, има ги в момента и ще ги има и за в бъдеще. Това е готиното в науката. Папите, които са настроени срещу науката, може и да имат някакви абсурдни теории за произхода ни, но не могат да отговорят нищо за настоящето. Що се отнася до бъдещето, единственото, в което ни карат да вярваме са онези плашещи истории за Деня на страшния съд, когато ще бъдем съдени за прегрешенията си. Общо взето всяка година ни предвиждат някакъв апокалипсис и край на дните, но истината е, че още сме си тук и никъде няма да ходим. Само науката знае отговорите: от теорията за Големия взрив до проблемите на глобалното затопляне.

Науката е гръбнакът на цивилизованото общество

Науката се противопоставя на всички суеверия и митове, които ни преследват поколение след поколение, и поставя основите на едно добре организирано общество, в което движещата сила е логиката, а не сляпото следване на безсмислени суеверия и митове. Земетресенията са резултат от промени във вътрешността на Земята, а не вследствие на това, че Атлас се е изморил да я подпира. Науката се основава на логиката, а ние, хората, сме същества с разум и логиката ни отива.

Науката е верен помощник

Науката е тук, за да ни помага и не задава въпроси. Компютрите работят под наша команда, без да задават въпроси. Лампите в стаите светят, когато ние пожелаем, и го правят без да задават въпроси. Истинският мотив на науката и изобретенията е да служат на хората и го правят от зората на цивилизацията и ще продължават да го правят до нейния залез. (Освен ако един ден роботите не се разбунтуват срещу нас и не превземат планетата, но този ден все още е твърде далеч в бъдещето)

Науката ни помага да изследваме възможностите

"Ами ако Земята не е плоска, а вместо това е кръгла?" Науката мисли, науката проучва и науката побеждава. "Ами ако има и живот под водата, както има и на сушата?" И тук науката побеждава. Науката е като онзи досаден зубър, който дори да получи 6+ няма да е доволен и ще иска още и още, който иска да разшири хоризонтите си, който иска да се подобри. Точно това е, което науката прави – търси, проучва и побеждава.

Науката ни помага да се адаптираме към настоящето

Днес населението на света се увеличава с изключително бързи темпове. Затова науката е произвела генетично модифицирани култури, които растат за по-малко време и чиято стойност е огромна. Понеже не искаме да се чувстваме дистанцирани, докато говорим по телефона, затова науката създава видео разговорите. От правенето на ваксини за най-страшните болести до това да си пускаме и гасим осветлението с една елементарна гласова команда. Науката винаги е била този полезен инструмент, който използваме, за да направим настоящето си по-страхотно, по-голямо и по-невероятно.

Да, обичаме науката. А и защо не? Тя сбъдва мечтите ни. Искаме нещо и тя ни го дава. Науката е новата религия, а ние не сме просто вярващи в нея, а истински нейни любители.

   
 
Още по темата
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 14
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 09.06.2014 | 15:54
14 Обичаме я, ама само в готов вид, без да си даваме много усилия ние да генерираме някакви мисъл.
от Не е посочен | 09.06.2014 | 13:38
13 Зависи за каква област от науката си говорим .
от Не е посочен | 06.06.2014 | 18:17
12 Без наука няма сполука.
от Не е посочен | 06.06.2014 | 17:45
11 Обичам много да чета за научни изследвания и постижения в областта на науката. Гордея се когато са от българи.
от Не е посочен | 06.06.2014 | 17:45
10 Да е жива и здрава!
от Не е посочен | 06.06.2014 | 17:44
9 Причини винаги има :).
от Не е посочен | 06.06.2014 | 17:44
8 Науката върви напред чрез мързела :).
от Не е посочен | 06.06.2014 | 14:33
7 Без науката в момента нямаше да четем това ;)
от Не е посочен | 06.06.2014 | 14:16
6 Искрено се надявам науката да отговори на много въпроси и да открие лекове за неизлечими заболявания каквито са ракът и спина и човечеството да се избави от тях.
от Не е посочен | 06.06.2014 | 14:05
5 Е науката е супер, без нея щяхме да сме много назад :)
от Не е посочен | 06.06.2014 | 13:42
4 клишета
от Не е посочен | 06.06.2014 | 12:53
3 Да живее науката
от Не е посочен | 06.06.2014 | 12:53
2 И аз обичам науката
от Не е посочен | 06.06.2014 | 12:06
1 Резултатите от науката са интересни, но не бих се занимавал с такова нещо, пък и нямам нужният капацитет .
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ