На какво се дължи спокойствието в най-мирните държави в света?

25.06.2014, 18:00

Правете любов, а не война

   
 
На какво се дължи спокойствието в най-мирните държави в света?

Знаете ли кои са най-мирните страни в света? От 2007 година насам Световният индекс за мира се следи от "Института за икономика и мир" и отчита степента на спокойствие в различни държави и райони по света.

Въпреки че общоприетото мнение е, че живеем в жесток и враждебен свят, ето списък на 15-те най-мирни и спокойни за живот държави в света.

Дания

Дания е на върха в списъка на най-спокойни държави в света, защото е наистина безопасно място за живот. Дори когато столицата Копенхаген е била под окупация на нацистите, градът не се е сражавал. Това се дължи на факта, че хората в Дания предпочитат да се съсредоточават върху икономическото си развитие, отколкото да се замесват в различни военни конфликти. Датчаните са много приятелски настроени, открити и отзивчиви.

Норвегия

Много хора едва ли очакват Норвегия да е в този списък, основно заради Андерс Брейвик, масов убиец, който нанася сериозен удар по безупречната репутация на страната си. Естествено, че тук говорим за един случай и според Световния индекс за мир Норвегия е една от най-спокойните и хубави страни за живеене. Това е държавата с най-високо ниво на развитие на човешкия потенциал в света, а освен това и правителството в Осло винаги е поставяло мира на преден план в приоритетите на страната.

Сингапур

Като активен член на международното общество и все пак малка държава, Сингапур никога не е приемала своето съществуване и сигурност за даденост. След като постига своята независимост през 1965 година като самостоятелна република, Сингапур винаги е искала да е добър съсед като цели да установи мирна и социална икономика и сърдечни политически отношения с всяка страна.

Словения

Красивата европейска държава Словения също е сред най-мирните и спокойни места на планетата. Тя има изключително ниско ниво на престъпност, а в същото време тази държава абсолютно заслужава мястото си в този списък. Още повече като добавим и красивите градове Марибор и Любляна в комбинация със страхотната култура на страната, това прави Словения една невероятно примамлива туристическа дестинация.

Швеция

Една от най-красивите скандинавски държави се намира в далечния северен край на Европа. Макар страната да е един от най-големите износители на оръжие в Европа, в Швеция има изключително ниска престъпност и малко обири (около 9000 на година). Швеция не е участвала във военен конфликт вече повече от два века.

Исландия

Исландия също е класирана в списъка на най-спокойните страни в света, защото продължава да стои встрани от големите конфликти в света. Макар рядко да стига до световните заглавия и въпреки колапса на банковата им система преди няколко години, страната продължава да бъде атрактивна туристическа дестинация и да впечатлява със своята естествена красота. Туристи от цял свят посещават Исландия, за да гледат нейните огромни гейзери и вулкани, както и няколко наистина невероятни забележителности в столицата Рейкявик.

Белгия

Според Световния индекс за мира Белгия е една от най-благоприятните страни за живот не само в Европа, но и в целия свят. Тя се намира в сърцето на Стария континент и има своето огромно място в европейското семейство. Брюксел, столицата на Белгия, е дом на централите на Европейския съюз и НАТО. Убийствата и затворниците са рядко явление в тази държава и престъпността е ниска, въпреки че Белгия преживя известно време на криза в управлението си между 2008 – 2011. Днес обаче тя е по-силна и красива отвсякога.

Чехия

Относително млада държава, която през 1989 година спечели своята независимост от Социалистическия блок и последвалото разделяне със Словакия. След това разделяне Чехия започва да изгражда силно капиталистически модел на управление, с което се стреми да създаде стабилен климат за привличане на чуждестранни инвестиции. През 2009 година Индексът за човешко развитие я определя като държава с "изключително високо човешко развитие". Благодарение на магическата си столица Прага и спиращите дъха природни красоти, република Чехия привлича хора от всички краища на света и се превръща в невероятно изкусителна туристическа дестинация.

Швейцария

Според Световния индекс за мира швейцарците имат изключително добре работещо правителство и отворена политическа култура. Този индекс сочи, че швейцарското правителство отбелязва най-ниския резултат за политическа нестабилност в света. Освен това е и сред най-спокойните страни, защото има изключително ниска престъпност. Макар швейцарците винаги да запазват неутралитет по време на регионални или глобални конфликти, те поддържат здрави дипломатически връзки с целия свят.

Япония

Това е страната с една от най-омагьосващите и пленяващи култури. Тя е трета в света по икономическо развитие. След Втората световна война Япония е наистина мирна страна, която се характеризира с дребни вътрешни конфликти и сравнително ниска престъпност. Не е участвала във военни действия от края на Втората световна война. Японците изпращат част от вътрешните си умиротворителни сили, за да поддържат спокойствието и на други горещи точки по планетата. Страната на изгряващото слънце е една мирна, спокойна и спираща дъха държава.

Ирландия

Със своето богато историческо минало, зелени поляни и приятелски настроени хора, едва ли е учудващо, че Ирландия попада в списъка на най-благоприятните страни за живот на земята. Тя е впечатляваща държава с хиляди възможности за развиване на туризъм. Със своите хълмове, покрити със замъци, невероятна брегова линия и легендарното гостоприемство на ирландците тази зелена страна е привлекателна за посещение по всяко време на годината. А да не забравяме и хубавото отлежало ирландско уиски.

Финландия

Финландия се смята за една от най-красивите и приятни за живот страни в Европа, въпреки суровото си време. Тя приема в армията млади мъже отвсякъде, но участва единствено в умиротворителни мисии на ООН. Когато говорим за Финландия, трябва да отбележим и нивото на образование. Там поставят ученето в основата на абсолютно всичко и тяхната образователната система е на пето място в света.

Нова Зеландия

Всяка година Институтът по икономика и мир поставя Нова Зеландия сред най-мирните страни в света. Тя се характеризира с изключително малък процент от населението си в затворите, ограничени армейски части, близка връзка с Австралия и изключително добро здравеопазване. Това е една държава, която е прекрасна за живот. Посетители от цял свят идват тук, за да се насладят на нейната естествена красота, живописни природни пейзажи, планини, плажове и фантастична геотермална и вулканична активност. Страната е известна с това, че произвежда невероятно вино. Така че ако сте фенове на хубавото вино и красивата природа, там е вашето място.

Канада

Канада има един от най-високите стандарти на живот в света. Също така тя е и една от най-мирно настроените страни. Нейното население е около 33 милиона души и е втората по площ държава в света. Със своите чисти и красиви градове, великолепна природа и невероятно мили хора Канада е идеално място за живот. В момента тя не участва в никакви мисии или военни действия, но има завидно голяма армия и отбранителна мощ, така че макар и тихички и добронамерени, с канадците шега не бива.

Австрия

Австрия е малка държава без излаз на море, която се намира в централна Европа. Тази страна печели своето място в този списък заради своята позиция в световната политика. След разпадането на Австро-унгарската империя и двете световни войни, Австрия е ярък пример за мир и ведрина като начин на живот. Много хора твърдят, че тази държава е перфектна за живот и ние се съгласяваме с тях. Все пак как да пропуснем държава, която има едни от най-красивите алпийски курорти и невероятни културни центрове като Виена?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 5
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 26.06.2014 | 16:39
5 Защото има ред, а хората си имат пари.
от Не е посочен | 26.06.2014 | 16:26
4 Имаше какво да се види и прочете тук, браво.
от Не е посочен | 26.06.2014 | 16:25
3 Много интересна статия, благодаря :).
от Не е посочен | 26.06.2014 | 16:25
2 Забележете, че 90% всички тези държави са икономически много развити.
от Не е посочен | 26.06.2014 | 13:21
1 Завиждам им на тези страни .
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ