Защо във фентъзи романите има толкова много храна?

30.08.2018, 09:00

Писателите от Толкин насам са приготвили магически празници за читателите

   
 
<p>Една илюстрация от 1916 г. <em style="box-sizing: border-box; color: #666666; font-family: "platform web", "helvetica neue", sans-serif; font-size: 14px; letter-spacing: 0.84px;">на пазара</em> на <em style="box-sizing: border-box;">Гоблин на</em> Христина Росети о ,,R<span style="color: #666666; font-family: "platform web", "helvetica neue", sans-serif; font-size: 14px; letter-spacing: 0.84px;">ицарите oт </span><span style="color: #666666; font-family: "platform web", "helvetica neue", sans-serif; font-size: 14px; letter-spacing: 0.84px;">Уинифред ''</span></p>

Една илюстрация от 1916 г. на пазара на Гоблин на Христина Росети о ,,Rицарите oт Уинифред ''

Да вземем за пример героите на Даяна Уин Джоунс от " Приказката за времето", те често са описани, че се хранят с "пай с масло". Това е жълт сладолед на пръчица, ледено студен от външната страна и разтопен отвътре, който е описан като "маслен и кремообразен ... с нотка на карамел и още двадесет още по-добри вкусове". Паят с масло никога не е съществувал, освен в страниците на книгата на Джоунс и във въображението на читателите. Но звучи вкусно.

Всеки фен на фентъзи литературата може лесно да забележи, авторите постоянно включват разточителни описания на храната. Това би ни накарало да се запитаме: Защо фантастичните писатели пишат толкова много за храна?

Когато надникнем във фантазния канон, разбираме, че прекрасният пай с масло е отстъпление. Вместо това, героите и героините често са яли познати храни, дори когато правят магии и яздят дракони. Страница след страница щастливите персонажи празнуват със сладки и сладкиши. Други герои получават само яхния, което е наказание. В сатиричния си пътеводител за пътешествия към фантастичната литература, The Hard Guide to Fantasyland, Джоунс се шегува, че яйцата "са основната храна във Фантасиленд, затова бъдете предупредени. Може би скоро ще копнеете за омлет, пържола или печени бобчета, но няма да срещнете нито едно от тях."

2048481Картината на Данте Габриел Росети, Proserpine , която показва Персефона, кралицата на подземния свят, с легендарния нар

Храната във фентъзи литературата датира от ранните митове и легенди, които са изпълнени със символична, често заплашителна нотка. Гръцката богиня Персефона изяжда шест плодове от нар в подземния свят, като била изпратена да прекара шест месеца в годината с бога на смъртта Хадес. Европейските приказки и стихове изобилстват с мистични феи или елфи, използващи храна, за да примамят хората. В поемата "La Belle Dame Sans Merci", написана през 1819 г. от романтичния поет Джон Кийтс, рицарят се влюбва в приказно момиче, което го храни с "корени на сладост, благоухание и манна роса''. Един ден рицарят се събужда, за да се окаже изоставен и полудял по това, което е загубил. През 1859 г. поетесата Кристина Росети написва "Goblin Market", за зловещи, чуждоземни същества, които продават плодове, които веднъж вкусили, карат хората да полудяват в желанието си за още.

Тропът за опасната приказна храна все още съществува в съвременната фентъзи литература, казва д-р Робърт Маслен. Маслен е старши преподавател в Университета в Глазгоу, където основава една от първите магистърски степени във фентъзи литература. Той дава два модерни примера: "Лабиринтът на Пан" и романа " Томас Рихър" на Елън Кушнер . Когато храната идва с последствия, това е знак, че "сме в свят, в който правилата са много различни"

Бащата на съвременното фентъзи писане, JRR Tolkien, е оформен в тази традиция. Като дете той чете книгите на Андрю Ланд, които достигат 12 тома и са организирани по цвят, от червено до синьо и розово до кафяво.

2048485Елфичният хляб Lembas, както е описано от JRR Tolkein

Склонността на Толкин да пише непрекъснато за важността на храната е повлияна и от неговото брутално преживяване по време на Първата световна война. Той служи като офицер и е сигурен, че ще умре. В "Властелинът на пръстените " визията на Толкин за идеалното селище е земя на празници и изобилни от ядливи гъби, привидно недокоснати от войната. Първата глава на ,,Хобит''е показва непривлекателния Билбо Баггинс се обръша към магьосника Гандалф заради един куп от гладни джуджета, които нападнали килера му. ,,Малко червено вино, мисля, че е за мен'' - поискал Гандалф. Джуджетата се пожелават конфитюр от малини, ябълки, сладкиши, сирене, свински бутове, салата, сладкиши, але, кафе, яйца, студено пиле и туршии. Въпреки че Билбо изпразва бавно къщата си, за да нахрани джуджетата, това е знак, че той имал цялата тази храна в наличност.

Друг известен писател, оформен по подобен начин от Втората световна война е Брайън Жак. Жак е най-известен с фантастичната си серия за деца, книгите на " Редул" . В 21-те книги антропоморфизираните животни се борят със злото и си устрояват пищни празници. Един празник, включващ 12 вида салата, осем вида хляб, десет напитки, "прясна сметана, сладък крем, бита сметана" и гигантска риба. В интервютата Жак каза, че фиктивните ястия в книгата му произтичат от деските фантазии за храна през годините на британската разпределение. Много ранни читатели го усещат по същия начин.

Като водещ автор на фентъзи, фокусът на Толкин върху храната помага да се създаде план за фентъзи писателите. Все по-голямата кухня на Средата земя и описанието на храната на Толкин стават стандартни благодарение на своята полезност в изграждането на света: Храната работи особено добре при създаването на сцена.

2048480Мини пролетни рулца Sunfeast от книгата за готвене Redwall

Както Толкин, така и Жак развиват своите светове с история, песни и различни езици и диалекти. За Маслен храната е друг начин да накара фентъзи историята да изглежда истинска. "Много фентъзи романи са позиционирани на други светове", казва той. - Да кажем, че пишете фентъзи за Средния свят. В този случай вие искате да го направите толкова богат, колкото и правдоподобен, колкото е възможно за всички сетива на вашите читатели. "Песните привличат вниманието на ухото, хартиите с картите привличат вниманието на окото и описанията на храната стимулират читателските стомаси''.

Маслен вярва, че храната е една от отличителните черти на фантастичната литература. Независимо дали става дума за сладкиш или яхния, храната действа като котва срещу ужасите в романите. Фентъзи писателите, казва той, "много се стремят да не предизвикват ужас, но също така и изненада, наслада и удивление". Когато предизвикват читателите с ужасяващата и странна храна, "използват своя опит в нещо, което познават добре. "Дори ,,Игра на тронове'' на Джордж RR Мартин , която е известна с разбиването на много фантастични тропи и традиции, все още запазва необходимите подробни описания на храните ( особено на супата ).

Маслен предлага пример от "Властелинът на пръстените" , където Фродо и Сам споделят храна на границата на Мордор "точно на ръба на най-лошото място в света". Дори, когато тяхната световно спасителна мисия се изпълни, Сам събиралиста и градински чай да направи заешко задушено. Сред красив, обрасъл пейзаж, това е кратък момент на чудо в лицето на това, което Мален нарича "най-крайния пример за непознатото и ужасяващото".

В несигурни времена, приготвянето на вкусни храни на ръба на бедствието със сигурност е релевантно. С такова значение, вместено в храната на фентъзито, не е чудно, че има книги и блогове, посветени на невероятни развлечения и храни от фентъзи литературата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ