Във Френска Полинезия ще строят първия в света плаващ град!

19.01.2017, 13:30

Град във водата. Звучи като научна фантастика, но скоро може да стане реалност

   
 
Във Френска Полинезия ще строят първия в света плаващ град!

Френска Полинезия, както подсказва името, е територия на Франция. Тя се намира в Тихия океан и се състои от няколко групи острови, най-големият и известен от които е Таити.

1841784

Но много от тези острови са застрашени от климатичните промени и постоянно покачващото се заради тях ниво на Световния океан. По последни данни, ако нивата продължават да се покачват, не след дълго 2/3 от повърхността на Френска Полинезия може да бъде погълната от водата.

Затова местното правителство е започнало да проучва възможността да премести част от жителите си на първия в света плаващ град. През тази седмица властите са сключили договор със Seasteading Institute - дизайнерска фирма от Сан Франциско, която да изготви проекта за уникалното селище, а строителството му се очаква да започне през 2019 г.

1841785

Компанията не е избрана случайно - през последните 5 години от Seasteading Institute са се специализирали в изготвянето на концепции за плаващи градове, а сега вече ще имат шанса и да построят такъв.

Правителството на Френска Полинезия е много амбицирано да изпълни проекта, като освен помощта, която той ще представлява за евентуално бедстващи хора, се изтъкват икономическият растеж и засилването на туризма, които подобно селище би донесло. 

1841783

1841781

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ