Вижте първото живо изпълнение на "Smells Like Teen Spirit"

10.09.2016, 09:00

Колосалният хит на Nirvana става на 25 години

   
 
Вижте първото живо изпълнение на "Smells Like Teen Spirit"

Днес се навършват 25 години от издаването на най-големия хит на Nirvana "Smells Like Teen Spirit" и ние, като големи фенове на бандата, ще ви представим нещо любопитно по този повод. 

Историята твърди, че името на песента произлиза от надпис на стената в дома на Кърт Кобейн, който е бил надраскан от вокалистката на Bikini Kill Катлийн Хана. Той е гласял "Kurt Smells Like Teen Spirit", като Хана е имала предвид марката дезодорант "Teen Spirit", който тогавашното гадже на Кърт Тоби Вейл (също от Bikini Kill) е използвала. Кобейн обаче не знаел за дезодоранта и съзрял по-дълбоко значение в написаното, вдъхновил се и... останалото е история. 

Сега, в чест на този велик момент за музиката, ви представяме първото документирано живо изпълнение на песента, за което се смята, че е заснето на 17-ти април 1991 г. в OK Hotel в Сиатъл - почти 5 месеца преди песента да излезе официално (на това се дължи и разликата със студийната версия). Качеството на записа не е най-доброто, но енергията е там. Публиката е екзалтирана, макар и да не е чувала парчето преди това, а най-хубавото е, че няма нито един снимащ смартфон над главите на хората. Ех, good old nineties...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ