Брутални методи на лечение, които са били обичайна практика

30.07.2015, 09:33

За щастие - вече не

   
 
Брутални методи на лечение, които са били обичайна практика

Преди време светът не е бил толкова развит технологично, както в момента, което с пълна степен важи и за медицината. Имало е някои специфични типове лечения, които в днешно време ни изглеждат напълно варварски. За времето си обаче, подобни практики са били нещо съвсем обичайно.

Следните наглед безумни начини за лечение са били нещо често срещано през годините. Можем само да се радваме, че днес имаме късмета да разчитаме на далеч по-нормална и човешка медицина, спрямо тогава.

1. Хидротерапия

Не, не става дума за приятната и релаксираща баня, която може би си представяте. При хидротерапията пациентът се подлага на брутални ледени бани, често - дори и завързани в баните, без да имат възможността да избягат. 

2. Умишлено лишаване от сън

Когато пациентите в болницата за психично болни в Камарило станали повече от леглата, докторите стигнали до наглед безумно решение, а именно - болните да се редуват да спят на смени. И докато някои от пациентите заприличали на зомбита, докторите решили, че лишаването от сън можело да помогне за депресията им. Без да осъзнават, че всъщност депресията може да бъде симптом на проблем със съня.

3. Инжекции с малария

По принцип сигурно смятате, че маларията е нещо, което се стараете да пазите извън тялото си, а не доброволно да приемате. И сте напълно прави. За известно време обаче се е смятало, че инжектирането на въпросния вирус може да помогне на хора, страдащи от невросифилис. Идеята е била, че треската и високата температура, причинени от маларията, ще "изгорят" сифилис бактерията.

4. Кастриране

Точно така - не сте прочели грешно. Без да се иска съгласието на пациента, кастрирането е било прилагано на болни от шизофрения, както и на такива с други психични разстройства. Някои лекари дори считали, че прекомерната мастурбация води до шизофрения, поради което стигнали до "гениалния" извод, че е най-добре тези хора направо да се кастрират, за да няма с какво да си "играят".

5. Електроконвулсивна терапия

Познат още като електрошокова терапия, този вид лечение се прилага и до днес, но само в много редки и специфични случаи. При нея пациентът се "обработва" с висока доза електричество през главата, което се смята, че помага при определени случаи на заболяване. Знае се обаче, че терапията често води и до загуба на памет.

6. Шокова терапия с инсулин

Отново се прилага при пациенти, страдащи от шизофрения. На болните се инжектира високо количество инсулин, което ги води до състояние на кома, понякога - дори за дни. Д-р Манфред Сакел вярвал, че след като се събудят, пациентите са щели да бъдат излекувани от психичното заболяване. Както и можете да предположите, това не се е случвало.

7. Премахване на органи

В началото на 20-и век е имало лекар, носещ името Хенри Котън. Той от своя страна си наумил, че някои психични заболявания са резултат от бактериални инфекции в органите на човек. И какво е било решението му? Да премахне органите, естествено. Няма смисъл да казваме, че смъртността от подобен вид "лечение" е била доста висока, а ползите - никакви.

8. Трепанация

С няколко думи, трепанацията е буквално образуването на дупка в черепа на пациента, чиято цел е да се лекуват определени заболявания, както и мигрени. Смятало се, че това позволява на "злите духове" да излязат навън. Интересното е, че много от пациентите всъщност за оцелявали след процедурата, която датира с хиляди години назад във времето.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ