Бойните подвизи на Бах

21.07.2014, 19:50

Младежките приключения на великия композитор

   
 
Бойните подвизи на Бах

Обикновено, когато се сетим за Йохан Себастиян Бах, в умовете ни изниква образът на достолепен възрастен господин, създал едни от най-великите симфонични творби в историята. Но много преди да достигне върховете в света на музиката, Бах е бил млад клавирист, който е търсел място под слънцето. И като всички хора е имал нужда от работа.

Когато вече e придобил известна популярност, Бах е поканен да свири на органа в новата църква в Арнщат. Това e стабилна и престижна работа... но има една уловка – освен че трябва да свири преди, по време и след церемониите, Бах трябва да обучава младежите от хора и оркестъра. Бъдещият композитор не само че не получава заплащане за това, но и между него и учениците му съществува взаимна неприязън.

Това вероятно се дължи на крехката възраст на Бах. Той е едва на 20 години, което означава че е по-млад от почти всичките си ученици. Напрежението ескалира, когато Бах обижда 23-годишния фаготист Йохан Гайерсбах.

Гайерсбах определено не е сред най-талантливите в оркестъра, което му навлича гнева на неговия ръководител, който пък публично го нарича "аматьор". А през XVIII век подобни думи са си повод за дуел. Екшънът се случва няколко дни по-късно, когато, прибирайки се към дома си заедно със своя братовчед, Бах попада на Гайерсбах и петима негови придружители. Без да се замисля много, обиденият музикант взема една пръчка, прекосява целия площад и цапардосва Бах право ви лицето!

За да не остане засрамен, Бах превключва на нова версия. Той започва да твърди, че никога не е обиждал ученика си, на което другият отвръща "Може да не сте ме обидили лично, но обидихте инструмента ми. А всеки, който обижда инструмента ми, обижда мен!". След което отново вдига пръчката с намерение да довърши Бах, но младежът вече е готов за битка. Композиторът изважда нож от ботуша си, но Гайерсбах блокира удара му и двамата започват да се търкалят и да се налагат като барокови MMA биячи преди приятелите на фаготиста да ги разтърват.

След като е понапляскан, горделивият Бах решава да си потърси правата в съда, но съдиите взимат решение в полза на Гайерсбах. Според тяхното становище Бах сам си е навлякъл беля на главата като е обидил своят ученик. В крайна сметка местният епископ смъмря сериозно талантливия младеж и го кара да бъде по-любезен с учениците си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ