Ами ако Еверест не е най-високата точка на планетата?

01.05.2019, 16:00

Всичко зависи от стандартите за измерване

   
 
Ами ако Еверест не е най-високата точка на планетата?

Енциклопедичен факт е, че Еверест е най-високият връх на планетата: със своите 8,848 метра той е около 20 пъти по-висок от Empire State Building.

Ами ако ви кажем, че всичко зависи от това как измервате височината на планината?

В момента конвенцията гласи, че височината на планината се измерва спрямо това колко надхвърля морското равнище. Този метод обаче е последван от някои усложнения. Преди всичко морското равнище варира из различните места по света. 

2082985

Точно тези вариации предоставят на някои планини предимство. Ето защо разни хора се оплакват, че Еверест е изхитрил системата, защото стои върху плато от около 16,500 фута, което го прави малко като човек, който измерва височината си, докато носи токчета.

Измерете Еверест от платото до върха и той вече не е най-високият връх на планетата. Той ще се окаже, например, по-нисък от най-високият връх в Северна Америка - Денали (6190м). 

2082987

Конвенцията за измерване на планини от морското равнище до върха също прецаква и някои планини, частично потопени в океана. Вземете Хавайския вулкан Мауна Кеа. Ако измерите вулкана от подводната му основа, височината му ще наброява цели 10 000 метра, което надскача със сравнителен резултат Еверест. 

2082984

Източник: curiosity.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ