5 научни доказателства, че продължаваме да еволюираме

28.10.2015, 17:00

Не че ще станеш X-мен

   
 
5 научни доказателства, че продължаваме да еволюираме

Когато говорим за еволюция, си представяме маймуни, естествен подбор и причудливи видове. Отдавна са отминали времената, когато трудът е превърнал маймуната в човек - макар че това е само теория. Съвременните изследователи и учени доказаха обаче, че ние продължаваме да се приспособяваме и развиваме. Тук и сега, докато седим пред компютъра.

Днес еволюцията се случва много по-бързо. За последните 10 000 години скоростта ѝ е нараснала 100 пъти. През това време ние постоянно мутираме, а организмът избира най-правилните мутации. Според най-смелите предположения ние сме едва в средата на еволюционния си цикъл. Чети нататък, Х-мен!

1. Пием мляко

Генът, който регулира усвояването на лактозата, се е развил в нас с хода на еволюцията. Първоначално човек е можел да приема само майчината кърма. Чак след опитомяването на кравите, козите и овцете, организмът е започнал да отделя хормон, способен да обработва лактозата.

Изследване от 2006 година потвърди, че този ген продължава да еволюира, също като преди 3000 години в Източна Африка. Генетичната мутация, която отговаря за усвояването на лактозата, се е случила при 95% от европейците.

2. Хората, на които не им растат мъдреци

1588237

Диетата на древните хора в голямата си част се състои от корени, листа и плодове. При такова меню зъбите бързо се износват. Мъдреците са еволюционният отговор на този проблем. Един вид резервни зъби, които са се появявали в момента, в който другите зъби са се износвали.

Днес храната е мека и ние имаме всички нужни инструменти за нейната обработка. Мъдреците вече не са ни нужни, защото другите ни служат достатъчно дълго.

3. Имунитет

През 2007 година група учени от Лондонския университет провели изследване, за да открият най-новите признаци на еволюцията. За тази цел те изучили около 1800 гена, които са се появили у човека в последните 40 000 години. Оказва се, че организмът ни мутира най-вече по посока на създаването на анти тела за различните болести.

Ето и примерите:

Жителите на Африка притежават 12 специални гена, които ги предпазват от маларията. Жителите на големите градове имат гени, които ги защитават от туберкулозата и проказата. Като цяло - организмът еволюира спрямо средата, в която се намира, при това много бързо.

4. Мозъкът се смалява

За последните 30 000 години човешкият мозък се е смалил от 1500 кубически сантиметра до 1350 сантиметра, или образно казано - топка за тенис. 

Учените имат няколко теории. Първата: ние ставаме по-глупави и причината е сложната организация на обществото и информационните технологии (каква ирония). Иначе казано, днес не се налага да си доминанта, за да оцелееш. Втората: малкият мозък е много по ефективен от големия. Невроните ще се свързват доста по-бързо.

5. Светли очи

1588238

Пълна мистерия. Ако следваме логиката, очите при всички трябва да са кафяви. Но преди 100 000 години някъде около Черно море се появява странна мутация, защото хората там са със светли очи. Защо и как се е запазила против всякаква логика, учените още не знаят. Но е факт, че напук на доминантния кафяв ген, рецесивният светъл си е разпространен.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ