5 диви приложения на животните във войните

10.02.2016, 18:30

Жестоки и хитри

   
 
5 диви приложения на животните във войните

На война, като на война! Там освен млади момчета се убиват и животни, а пълководците са особено креативни, когато става дума за смърт. Ще ви разкажем за 5 интересни приложения на животни в сраженията между нациите. Няма да споменаваме бойните слонове от Картаген, защото те са добре известни вече и едва ли има какво ново да научите. Само ще ви кажем, че бойни слонове още се използват (в много ограничен мащаб), когато се водят битки по пресечен терен - там, където танковете нямат достъп. Ето и другите по-малко известни.

1. Горящите камили 

През 1398 година владетелят на Източна, Южна и Централна Азия - Тамерлан, настъпва към Делхи със своята армия. Там обаче го чака изненада, освен 100 000 войни, редом до тях стоя и 120 брутално въоръжени слонове. И тук великият пълководец измисля нещо не много хуманно, но супер ефективно. Заповядва да увият всички камили със слама, да ги намажат със смола и да ги запалят. Гледката е потресаваща. Огромно число обезумели камили се спускат горящи към армията на султана. Слоновете се подплашват и избягват, стъпквайки голяма част от войниците. Останалата армия Темерланд изчиства с лекота.

1646959

2. Змии в гърнета

Разбира се, втората ни история идва от най-великия пълководец на Картаген – Ханибал. В последните си години Ханибал се подвизава във Витиня, където тамошният цар има известни дразги с царя на Пергам. Ханибал се съгласява да помогне на краля на Витиня и когато флотилията на Пергам настъпва към корабите на Ханибал, той дава знак. Стотици глинени гърнета се изсипват по корабите на противника, а когато се чупят, оттам излизат още повече отровни змии - противникът е разбит, а корабите са запазени и стават собственост на победителя.

1646958

3. Бойни делфини

Програмата за бойни делфини е започната от САЩ още през 1960 година. Те използват ехолокацията на морските бозайници, за да локализират обекти и да изстрелват по тях торпеда. В програмата влизат още морски лъвове и китове. САЩ възнамерява да прекрати програмата през 2017 година.

1646960

4. Крещящи прасета

Слоновете са страшна сила и пълководците мислят какви ли не варианти да се справят с тях. При едно от нападенията на Хозрев - Мирза над Едеса, римляните са в шок. Персите се приближават с огромна армия от слонове "стеноразбивачи", които имат за цел да разбият портите на града.

Римляните обаче окачват на стената прасе за краката, което пищи неистово. Слоновете се уплашват и се разбягват.

5. Котки

Няма как без котки. Когато персийският цар Камбис II напада Египет, той като умен човек учи традициите на страната. Египтяните никак не искат да си дават градовете и яростно се съпротивляват.

Тогава Камбис заповядва на войниците да вземат по една котка и с тях да пристъпват към крепостите на града. Египтяните отварят и градове, и всичко, и дори не се съпротивляват - не биха посегнали срещу образа на Бастет.

1646957

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ