14 шофьорски трика, които ще са ви от голяма полза

01.07.2016, 11:00

За да улесним шофирането

   
 
14 шофьорски трика, които ще са ви от голяма полза

Да, да, знаем, че шофирането е лесна работа, но дори и в тази ежедневна дейност има трикове, които биха могли много да ви улеснят и да предотвратят неприятни случки на пътя. Ето какво по-точно имаме предвид:

- Ако нямате климатик, но искате да охладите колата, отворете само предните два прозореца. Задните оставете затворени.

- Когато вземете кола под наем, снимайте я преди да тръгнете, за да не могат след това да ви обвинят за стари щети

- Ако в страничното огледало виждате задницата на колата си, значи не сте го нагласили правилно. Най-добрият начин да избегнете "слепите петна" е да позиционирате огледалото така, че никаква част от автомобила ви да не се вижда в него.

- Ако буксувате в сняг или кал, използвайте стелките, за да получите сцепление на гумите.

- Направете си комплект за спешни случаи в багажника, в който освен аптечката да има евтин, но здрав мобилен телефон, тоалетна хартия, одеяла, вода и трайни опаковани храни.

- Ако пред вас някой TIR започне да намалява без видима причина, направете го и вие. Най-вероятно някой му е сигнализирал за радари, катаджии или неочаквани ремонтни дейности.

- Ако ви стане лошо в автомобила, наклонете глава на една страна и скоро ще ви мине.

- Ако се загубите, попитайте персонала в заведение, което прави доставки, за посоката, която ви интересува.

- Много от драскотините по боята могат да се оправят с лак за нокти.

- Когато сте в задръстване, освен ако не се налага, не сменяйте лентите. Изследвания сочат, че това действие няма да ви измъкне по-бързо от трафика, а и увеличава шансовете за пътен инцидент.

- Ако майсторът, при когото сте отишли, ви съмнява, попитайте го за някоя част от колата ви, за която знаете, че всичко ѝ наред, и вижте какво ще ви каже.

- Сложете надуваем дюшек в багажника. С негова помощ само за няколко минути можете да си спретнете легло на задната седалка.

- Ако не можете да махнете стикер или винетка от стъклото, накиснете вестник в топла вода и го поставете върху въпросната лепенка за 15-20 минути.

- Когато паркирате на слънчево място, завъртете волана на 180 градуса и така, когато се върнете, мястото, на което поставяте ръцете си, няма да е горещо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ