10 факта за руските затвори!

31.01.2017, 19:30

Лагерите на смъртта, трудово-изправителните институции и ужас, който не си си представял

   
 
10 факта за руските затвори!

Преди време ти разказахме: 7 факта за затворниците с доживотна присъда в Русия. Днес ще те стреснем още повече, като ти поговорим какво всъщност се случва в изправителните колонии там – това място е всичко друго, но не и изправително и приятно. Запознай се с руските лагери на смъртта, които по-демократично вече се казват "Федерална служба за изпълнение на наказанията".

1. Затворническата система в Русия се е оформяла с векове. Първоначалната идея да се използва труда на затворниците за благото на отечеството се заражда през XVII век. Тогава затворниците са използвани за населването на Сибир. Именно за това там векове по-късно се появяват мафиотските кланове.

1850030

2. Да се убиват хора от труд в затворите става практика след Октомврийската революция. Според историците от създаването на ГУЛАГ (Главно управление на наказателните лагери) до смърта на Сталин през лагерите са минали 25 милиона човека – всеки 15 умира.

3. Днес трудът не се използва толкова много, но условията на работа и живот в колониите, почти не са се променили.

1850028

4. "Федерална служба за изпълнение на наказанията" е демократичният еквивалент на ГУЛАГ. Това е държава в държавата, те имат подчинени 500 храма, 300 училища, свинарници, парници за зеленчуци, строителни площадки, рибарници и много заводи – там работят само затворници.

5. Според икономисти "Федерална служба за изпълнение на наказанията" е най-корумпираната и порочна структура в Русия. Ежегодно в бюджета влизат милиарди рубли, но до затворниците не достига нищо. Според експерти никоя структура в Европа не получава толкова пари. Според запознати от отпуснати 100 евро на човек, стигат само 2,2 евро.

1850033

6.  67% от бюджета на системата отива за заплатите на надзирателите и чиновниците.

7. Макар парите, които се отпускат да са наистина много, един затворник получава за 12 часови смени 100 рубли (3 лева) на месец и оскъдна храна.

1850032

8. Работата е различна – шиене на военни и полицейски униформи, стругарство, дървообработка и прочие.

9. При Сталин затворниците са произвеждали 2% от БВП. Сега процента е по малък, но системата работи също толкова жестоко.

10. По статистика 85% от затворниците се връщат отново.

1850031

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ