10 популярни мита за психологията

31.03.2015, 19:46

Нека не вярваме на всичко, което знаем

   
 
10 популярни мита за психологията

Има няколко теми, по които всички си мислим, че сме много компетентни. Едната, разбира се, е футболът. Другата - политиката. И третата - сексът. Съществуват и някои други направления, за които смятаме, че знаем основни неща, защото непрекъснато ни ги повтарят от телевизионните предавания, филмите или интернет статиите. Една от тези така популярни теми е психологията.

Всички си падаме малко психолози, само дето идея си нямаме какво, аджеба, представлява тази сложна наука. Затова и вярваме на всичко, което ни се повтори и потрети. Днес обаче много илюзии ще бъдат разбити. Пригответе се за 10 мита за психологията, които е време да бъдат разпарчетосани.

1. Хората, страдащи от Синдром на Турет, псуват и обиждат неконтролируемо

Всъщност само 10-15% от всички хора с този синдром използват обидни думи. Основната характеристика на Синдрома на Турет е, че пациентите имат физически и вокални тикове, които повтарят неволно. Не е задължително думите или жестовете да са обидни.

2. Противоположностите се привличат

Още през 2003 г. се провежда изследване, което доказва, че хората всъщност са привлечени от други, с които си приличат, особено що се отнася до по-сериозни връзки. Признаците, по които хората търсят прилика, са социално положение, желание за деца, моногамия, еднаква привлекателност и т.н.

3. Терапията с ток се е използвала само в миналото

Електроконвулсивната терапия се използва и до днес. Смята се, че чрез нея се лекува депресия, депресивна маниакалност, кататония и деменция. Вярва се, че тази терапия влияе на работата на невроните и дори би могла да подобри работата им.

4. Терапиите при психоаналитиците включват чести обсъждания на сънищата

Всеки терапевт е различен, но така или иначе рядко някой от тях ще иска да говорите за сънищата си. И причината е, че все още науката не знае какво означават нещата, които сънуваме. Има няколко теории за сънуването, но повечето експерти не смятат, че тълкуването на сънищата може да помогне на пациентите им.

5. Детекторът на лъжата работи

Всъщност напоследък все по-често се говори за това, че детекторът на лъжата може да отчете със сигурност кога някой е нервен, но не и дали в действителност лъже.

6. Ефектът на Моцарт

Над 80% от пълнолетните американци вярват в "Ефекта на Моцарт" - че децата, които учат музика, са по-умни от тези, които не го правят. Само че множество проучвания по темата отричат да има зависимост между ранното музикално образование и нивото на интелигентност на един човек.

7. Ако си шизофреник, значи си с раздвоение на личността

Шизофренията е нарушаване или повреждане на психичната дейност. Това обаче не означава задължително раздвоение на личността. Най-честите симптоми на шизофренията са халюцинации, бълнуване, нелогичен говор.

8. Скритите рекламни послания

През 1957 г. изследовател на име Джеймс Викъри публикува съобщение в медиите, в което се казва, че е провел експеримент, в който хиляди хора, ходили на кино, са видели за части от секундата надписите "ЯЖТЕ ПУКАНКИ!" и "ПИЙТЕ КОКА-КОЛА!" върху филмовите екрани. Според Викъри има 57.5% увеличение на продажбите на пуканки и 18% скок при газираните напитки по време на експеримента. По-късно обаче същият този изследовател признава, че си е измислим всичко, но митът за скритото рекламно послание продължава да живее и до ден днешен. Все още не е доказано, че този тип реклама действително е ефективен. Единственото, което е сигурно, е, че за да проработи подобен скрит рекламен трик, публиката преди това вече трябва да е пожелала да си закупи съответния продукт.

9. Психиатър = психолог

Как да направите разликата между двете професии? Психиатърът може да ви предпише лекарства, а психологът - не. Освен това психиатрите минават задължително четиригодишно обучение по обща медицина и чак след това специализират. Докато психолозите първо завършват бакалавър, а след това магистър "Психология".

10. Всичко, което е казано от Зигмунд Фройд

Фройд вече не се използва като сериозен източник сред психолозите, а и част от теориите му вече са оборени с доказателства.

Източник: Mentalfloss

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ