10 изненадващо интересни факта за пилетата 3

18.11.2014, 18:23

Вкусното животно е замесено във всякакви човешки начинания

   
 
10 изненадващо интересни факта за пилетата

В развитието на човешката цивилизация до днес пилетата играят своята съществена роля. От пилешките боеве в древните времена, през опитомяването им за домашни цели и храна, до усиленото им отглеждане за задоволяването на огромния прираст в човешкото население днес, тези животни оставят своя траен отпечатък в живота ни. Въпреки сегашното отношение към тях - масово възпроизводство, съчетано с ГМО стимулиране на растежа им, тези птици остават една от основните храни, които обичаме да ядем. Вярваме, че фактите няма да ви откажат от пилешкото, а ще ви обогатят.

1.
Кокошката най-вероятно не е опитомена за храна

1437222

Според археолози, пилетата не са опитомени за храна. Смята се, че за първи път в Югоизточна Азия са провеждани боеве между петли. Това прави кокошката най-старото опитомено животно. Птицата се разпространява със светкавични темпове по целия свят.

Въпросният бой между петли е един от най-разпространените спортове по света. Считан за нехуманен, днес той преминава в нелегалност. За да участват в боевете, хората отглеждат специално обучени и напомпани със стероиди петли. Перата им се оскубват, като крилата им са подрязани, за да не решат в последния момент да се спасят от битката. Въпреки нехуманността на тези боеве, те продължават да се практикуват, като се свързват основно с подземния свят.

2. Данък пиле

1437224

По време на Студената война търговията с тези животни добива внушителни размери. В този период американската индустрия се разраства и търси нови пазари. Така започва големият износ на кокошки за Европа. Интересното е, че в този период птиците се продават на много по-високи цени на американския пазар, отколкото на европейския. Търговците от Стария континент обвиняват своите колеги зад океана в подбив на цените. В Западна Германия критиките са унищожителни, като американците дори са обвинени в инжектирането на някои от птиците с арсен. Скоро след това Франция, Западна Германия и няколко други европейски страни въвеждат тежки данъчни ставки спрямо вноса на домашни птици от САЩ. В отговор американският президент Линдън Джонсън през 1963 г. въвежда 25% такса на нишестето, брендито и лекотоварните автомобили, внасяни в САЩ. Ударът засяга директно компании като
Volkswagen, чиито продукти са популярни на американския пазар.

В периода, когато данъкът е въведен, европейските производители измислят всякакви методи за вкарването на леки коли в САЩ и въпреки настойчивостта и ударите от страна на американското правителство, износът на продукти за Америка не спада драстично.

3. Пилешката конспирация на
KFC

1437226

Според една история, изследване, проведено в университета в Ню Хемпшир, установява, че пилетата на KFC са генномодифицирани организми. Те не са имали човки, пера и крака. Поддържани са изкуствено чрез тръби, които са изпомпвали кръв и хранителни вещества от и към тях. Костите им са свити генетично, за да има максимално място за месото по животното. Според тази легенда  от компанията са принудени да съкратят името си на KFC, за да не подлъгват потребителите си, чрез името на компанията.

В действителност KFC съкращават името си, защото искат да разнообразят менюто си и с друга храна освен пилешката.

4. Пилешкото оръжие

Сблъсъкът на самолет с птица е класически пример за въздушна катастрофа. През 1960 г. повече от 60 души намират смъртта, когато самолетът им се блъска в ято скорци. Летателното средство губи 3 двигателя, става неуправляемо и се забива в земята.

В опитите да се предотвратяват такива катастрофи, в Турция започват така наречените пилешки опити. Средство, подобно на оръдие, изстрелва трупове на пилета срещу прототипи на самолети, за да се види колко е голяма тяхната издържливост.

5. Иракски полеви пилета

 

1437220

Инвазията в Ирак през 2003 г. е една от най-сложните военни операции в най-новата история. Именно пилетата отново са изкупителна жертва в трудните взаимоотношения между двете страни. Заради опасенията на американците, че войските им ще бъдат ударени от химическа атака, те се запасяват с големи количества от живи пилета. Защо?! Поради простата причина, че тези животни имат сравнително бедна и слаба дихателна система. Ако внезапно починат, това значи, че войниците са атакувани с химическо оръжие. Планът с жертването на птиците не жъне големи успехи и е спрян.

Един от неуспешните примери е как 41 от 43 животни, разположени около местонахождението на взвод американски войници, умират. Бойците са шокирани, защото смятат, че са нападнати, но всъщност се оказва, че хвъркатите им приятели са умрели от измръзване през нощта. В крайна сметка те са изядени и по този начин приключва тяхното участие във войната.

6. Пилешки комбайни

На ръчния улов на пилета се гледа като най-неприятната работа в птицевъдството. От него човек може да получи неприятни гръбначни увреждания и множество наранявания от страна на острите човки на животните. Това прави наемането на работниците за тази работа почти невъзможно. Тук отново идва гениалността на човека – създава механичния пилешки комбайн. Той е в състояние да хваща до 200 птици на всеки 30 секунди и до 8000 за час. Въпреки предположението, че машината ще смазва пилетата, се оказва точно обратното. При ръчния лов те получават множество контузии, а при механизирания се оказва, че уврежданията по краката и крилата на пилетата са намалели съответно с 30 и 11%.

7. Китайските пилета

 

1437221

За разлика от обикновените, китайските пилета са известни с тъмното си месо. Това се дължи на генетична промяна в местните пилета, която предизвиква потъмняването на пигментни клетки в близост до костите на животните. Така месото и органите им потъмняват. Въпреки името не е ясно дали произходът им е от там.
Този подтип на кокошката е считан за един от най-благородните, защото могат да измътят чужди яйца като тези на пуйките и патиците. Разбира се, стават най-предпочитаните пилета от животновъдите, заради това умение.

8. Кое е първо – кокошката или яйцето?

1437223

Този въпрос съществува поне от 384 г.пр.н.е. Според Аристотел и двете винаги са съществували, докато Стивън Хокинг твърди, че яйцето е първо.

През 2010 г. учените откриват протеин, наречен Ovocleidin-17, който ускорява производството на яйца при пилетата. Яйцето не може да се произведе без него, което от своя страна не може да се произвежда без пилето и така излиза, че пилето е първо. Всъщност точен отговор не е открит, като евентуалното разрешаване на проблема остава за следващите поколения.

9. Умъртвяването на пиленца

1437225

Този процес е акт на пречистването на нежелани пилета. Членове на групата за правата на животните "Милост за животните" започват тайна операция, с която успяват да разкрият, че близо 150 000 малки птичета са убивани, защото са ненужни. Мъжките, болните и слабите са отделяни и унищожавани. Хвърляни са живи в месомелачка, която ги убива за секунди. Продукцията от това зверство най-често се използва за тор или храна за други животни.

10. Пилешка хипноза

Пилешката хипноза се отнася до това как птицата се вцепенява в момент на страх. С други думи пилето си мисли, че смъртта му е сигурна и от страх замръзва на едно място. Това състояние може да бъде предизвикано изкуствено. Хващайки животното, главата му се доближава до земята и пред лицето му се начертава линия. Животното се фокусира върху линията и така се хипнотизира. Може да остане в този транс от 30 секунди до 30 минути или докато не бъде преместено. Този метод е доста жесток спрямо птиците, но понякога това е най-добрият вариант птицата да остане неподвижна, за да не нарани някого.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ