11 неочаквани въпроса, на които даваме отговор

05.11.2014, 12:30

Защото сме пичове

   
 
11 неочаквани въпроса, на които даваме отговор

Не знаем за вас, но нашият екип редовно си задава странни въпроси, на които никой не успява да отговори. Просто те са толкова абсурдни, че изобщо не очакваме някой да знае какъвто и да било отговор. Е, оказва се, че през цялото време сме съществували в грешка, защото на всеки въпрос, зададен наум или гласно някъде в пространството, се намира адекватен отговор. Като например на следните питания:

1. Ок ли е да пикаем в морето?

По темата дори има проучване, което е показало, че 2/3 от хората, които влизат в морето, уринират в него. Това действие обаче не се брои за замърсяване, защото урината реално се състои от 95% вода, малко натрий и хлоридни йони, което си е баш сол. Всичко това така или иначе си го има в морето. Единственото, което липсва в морските води, е пикочната киселина, но според учените тя се комбинира идеално със състава на водата, в която се плацикате, и се оформя като храна за животинките вътре. Извод: вие пикаете и едновременно с това храните животните. Браво!

2. Ами да пикаем в басейна?

Едно време да пикаеш в басейна беше немислимо по различни причини. Всъщност, реално всички можем да пикаем в басейните, но от чисто възпитание не би трябвало да го правим.

3. Защо от кафето ни се ходи до тоалетната по голяма нужда?

Сутрин. Пийваш 3 глътки кафе и усещаш, че ако до 10 секунди не влезеш в тоалетната, ще трябва да переш. Това се случва, защото кафето стимулира мускулните контракции в цялото тяло, включително и в червата. Ако имате зареден "патрон", той неминуемо ще поиска да излезе.

4. Защо, по дяволите, получаваме махмурлук?

Простият отговор е "Защото пием!". Но какво по-специфично кара организма ни да ни наказва така жестоко? Причината е комбинация от няколко фактора: 1. алкохолът ни кара да пикаем повече, което води до бърза дехидратация; 2. консумацията на алкохол повишава производството на стомашни киселини и намалява бързината, с която стомахът се изпразва - и двете неща водят до виене на свят и евентуално повръщане; 3. алкохолът разширява кръвоносните съдове, което води до главоболие. Смесете хубаво горните три фактора и ще получите махмурлук като по образец.

5. Защо получаваме сутрешна ерекция?

Има няколко интересни теории по този въпрос. Но ние ще се спрем само на нАучното ѝ наименование - nocturnal penile tumescence. Това е съвсем нормално състояние, преживявано от здравите мъже 3-5 пъти на нощ в зависимост от съня, който сънуват.

6. Реално умира ли се от старост?

Не. Истина е, че клетките имат определена продължителност на живот, но един организъм няма как да умре, защото клетките му са прекалено стари, а по-скоро защото са отслабнали. Това води до малфункция на някой орган или директно до край на функционирането му. Което пък води до най-логичното - болести и наранявания, които за млад човек не биха били никакъв проблем, са фатални за един старец например.

7. Защо се напикаваме, когато се уплашим?

За това обвинявайте мозъка си. Да, когато ви се пикае, го усещате в пикочния си мехур, но действието се контролира от мозъка. Когато сме подложени на стрес, електрическите сигнали от лимбичната система стават толкова интензивни, че мозъкът не успява да разчете другите сигнали, "казващи", че не ни се пикае още. Затова и много хора ходят до тоалетната много по-често, когато им предстои изпит или някакво състезание.

8. Защо ръцете ни се потят, когато сме нервни?

Медицински погледнато, това състояние се нарича "Palmar Hyperhidrosis" и се причинява от две неща: емоционален стрес и опитите на тялото да контролира температурата си. Когато се развълнуваме, уплашим или изнервим, нервната системата веднага реагира и стимулира потните жлези на лицето, дланите, краката и мишниците.

9. Полезно ли е да задържаме газовете си?

Изпускането на газове е естествена част от храносмилателния процес. Ако усещате, че ви се пръцка, това значи, че организмът ви е насъбрал излишен газ, който трябва да изхвърли, така че е по-добре да го пуснете. Но какво да правите, ако сте на място, на което не е ок да си "изпускате душата"? Ами стискате се и не след дълго вече не усещате напрежение. Но това не значи, че е полезно да го правите. Задържането може да доведе до подуване, хемороиди и какви ли не други гадости. Добрата новина е, че колкото и да се стискате, когато заспите, всичко ще си излезе само.

10. Защо повръщаме, когато ни се вие свят?

Най-простият отговор е: "Защото мозъкът ви мисли, че сте отровени". Има три причини, заради които човек повръща - 1. нещо дразни мозъка; 2. нещо дразни стомаха; 3. нещо дразни хормоните (при бременност например). Когато очите ви започнат да виждат неща, различни от тези, които течността във вътрешното ви ухо харесва, това е дразнещо. Мозъкът решава, че това е "нечестна игра" и за всеки случай заповядва на съдържанието на стомаха да се изпразни.

11. Защо косата ни побелява?

Космите по принцип нямат цвят. Цветът на косата зависи от пигментацията на секрета. Затова и цветът на косата се променя с времето. Когато човек остарява, организмът спира да произвежда съответния пигмент и косъмът придобива сив или бял цвят. Времето, в което започват да се появяват сиви коси, зависи от гените, затова и при някои хора се случва по-рано.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ