Най-гнусните, странни и шокиращи произведения на изкуството за всички времена

14.01.2015, 16:57

Пригответе се

   
 
Най-гнусните, странни и шокиращи произведения на изкуството за всички времена

Изкуството е въпрос на възприятия и вкус. Дори Микеланджело и Караваджо са били критикувани. Някои артисти обаче не искат да се харесват, а искат да шокират, защото знаят, че по този начин ще бъдат запомнени и ще станат разпознаваеми. Днес ще ви поговорим точно за такива произведения на изкуството, които завинаги са останали в историята като едни от най-скандалните.

Идеята да се шокира публиката изобщо не е от днес. Но и досега се водят спорове кое е изкуство и кое самоцелна изява, която е опасна и минава приличните граници.

"Страшният съд" на Микеланджело

1460595

Когато тази картина е създадена за Сикстинската капела, се чуват възражения, че на нея има прекалено много голи тела за изображение в църква, като най-голям противник на картината е Биаджо де Чезена. За да си отмъсти, Микеланджело рисува Чезена, поставя го в Ада с магарешки уши и змия, която е захапала гениталиите му. Дори Папата смята, че е смешно. Поуката? Не се карайте с някого, който може да ви обезсмърти.

"Изстрел" от Крис Бърдън

1460590

В този пърформънс артистът Крис Бърдън си взима другарче, което трябва да го простреля в рамото. Това не е първото опасно изпълнение на Бърдън - заковавал се е за кола и се е подлагал на глад за над 20 дни.

"Смъртта на девицата" от Караваджо

1460597

Тази картинка предизвиква скандал заради начина, по който е изобразена смъртта на девицата. Вместо как се възнася към Рая, Караваджо решава да нарисува девицата така, както изглеждат истинските умрели. Говори се, че жената, позирала като модел, е проститутка (и вероятна любовница на Караваджо), която умира малко преди художникът да започне да рисува, което значи, че моделът за тази картина действително е бил труп. Като доказателство се сочат подутите крака. Като цяло около Караваджо има противоречия, тъй като животът му е свързан с множество любовни връзки, както с жени, така и с мъже, насилие и убийства.

"Аз" на Марк Куин

1460600

Тази скулптура е изработена от 4.5 литра замразена кръв, принадлежаща на самия автор. Кръвта е източвана от тялото му в продължение на 5 месеца. На всеки пет години Куин прави по една такава кървава скулптура, а после ги държи в специални хладилни витрини.

"Произходът на света" от Гюстав Курбе

1460591

Да, предпочетохме да цензурираме картинката, защото предполагаме, че сте на работа, а там не е добре да гледате такива неща. За нецензурираната версия натиснете тук. През XIX в. картината предизвиква скандал, който не е утихнал и до днес. Доказателството е, че през 2011 г. Facebook цензурира въпросната картина. Курбе я рисува като бунт срещу правилата за изобразяване на голо тяло, които гласят, че то трябва да е идеализирано и рисувано само в митологичен контекст. Заглавието е заигравка именно с митологичната част.

"Дева Мария" от Крис Офили

1460594

Пеперудките около чернокожата Дева Мария не са точно пеперудки, а са изрезки от порно списания. Освен това в творбата има слонски член (не знаем къде е точно, може да го потърсите сами). Когато произведението е изложено в музея в Бруклин, веднага се заформят вълнения, кметът на Ню Йорк по това време Руди Джулиани заплашва да съди музея, а разгневен посетител залива "Дева Мария" с бяла боя.

"Портрет на Мадам Х" от Джон Сингър Сарджънт

1460596

Тази картина шокира парижкото общество през XIX в., а причините са няколко. Първата е обектът - Мадам Х. Говори се, че е била замесена в множество извънбрачни афери. Втората е роклята - първоначално е нарисувана с една паднала върху рамото презрамка, но след това Сарджънт решава да я направи по-сдържана. На всичкото отгоре хората се възмущават от розовото ухо на жената, защото им прилича на нещо друго...

"Meat Joy" Кароли Шнееман

1460599

Този пърформанс се появява през 1964 г. и включва полуголи мъже и жени, които се въргалят в каша от сурово рибешко месо, пиле, наденици и боя. По това време такива артистични изпълнения се считат за особено странни, а авторката Кароли Шнееман става известна с пърформансите, изкарващи на показ сексуалното и телесното.

"Piss Christ" на Андрес Серано

1460598

Точно това е, което си мислите. Пластмасовата фигурка на Исус Христос е потопена в урината на автора. Разбира се, веднага се заформят брожения и дебати за свободата на изразяването и говоренето за религиите. Серано получава смъртни заплахи и заплашителни писма, които го правят още по-прочут. Интересното е, че една католичка, която работи като арт критик, защитава творбата, заявявайки, че "Piss Christ" показва мястото, което съвременното общество е отредило на Християнството.

"Моето легло" на Трейси Емин

1460592

Това е инсталация, която според авторката представлява леглото ѝ, в което е лежала няколко дни, страдаща от дълбока депресия заради любовни проблеми. Хората виждат презервативи, кърваво бельо, боклуци и бутилки от алкохол. Според мнозина е гнусно, а един критик нарича авторката ку*ва.

"Лайното на артиста" на Пиеро Манцони

1460593

През 1961 г. Манцони "произвежда" 90 малки консерви със собствените му фекалии. Цената на 30-грамовите консервички се определя от цената на златото. И да, хората си ги купуват. Разбира се, ако се отворят, всичко се разваля, така че никой не знае дали наистина вътре има лайна. Смята се, че творбите на Пиеро Манцони са сатиричен поглед към изкуството и консуматорските нагласи на хората.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ