Материална политика: Най-странните неща, разменяни между различни държави

19.04.2016, 15:00

Шамар да е - аванта да е

   
 
Материална политика: Най-странните неща, разменяни между различни държави

Както ние, хората, си подаряваме разни неща с повод и без повод, така и политиците си разменят вещи в знак на добра дипломация, сдобряване или просто жест между приятелски държави. Естествено, политическите подаръци се различават от "човешките", а къде точно са разликите ще разберете сега.

1. САЩ на Русия, бутон "Reset", 2009 г.

В опит да подобрят отношенията между двете държави, САЩ предлагат на Русия символичен подарък - "Reset" бутон.

2. Мали на Франция, камила, 2013 г.

Камилата, подарена на Франция по повод освобождаването на Мали, има кофти история. Първоначално е предадена на семейство от Тамбукту, което обаче не успява да се погрижи добре за нея и в крайна сметка животното умира. Мали подарява втора камила, но този път я доставя директно в Париж.

3. Зимбабве на Северна Корея, различни двойки животни, 2010 г.

Диктаторът Мугабе иска да подари на колегата си по диктатура - Ким Чен Ун, различни двойки екзотични животни от Зимбабве. Едва ли не един съвременен Ноев ковчег. В крайна сметка размисля, защото по този начин ще наруши различни закони, свързани с определени видове животни.

4. Франция на Великобритания, огромен охладител за вино във формата на скакалец, 1972 г.

Това определено е един от най-странните подаръци между политици. Президентът Помпиду го дарява на Кралицата с голям кеф.

5. Иран на Русия, сканиращ дрон, 2013 г.

Иран подарява този дрон на Русия, след като пленява подобна американска джаджа и копира нейното устройство. Смята се, че този подарък е невербален знак към САЩ и демонстрация на технологичните способности на Иран.

6. о-в Тана на Великобритания, калъфче за пенис, 2010 г.

Племе, което живее на о-в Тана и почита принц Филип като бог, му изпраща подарък - калъфче за пениса му. Така и не се знае дали този дар някога е бил ползван.

7. САЩ на Великобритания, DVD-та, 2009 г.

Британската преса е възмутена, когато в отговор на подарената изключително специална поставка за писалка, Обама подарява на Гордън Браун колекция DVD-та с любимите му филми.

8. САЩ на Великобритания, iPod, 2007 г.

Явно Обама така и не успява да избере подходящия подарък към Великобритания, след като през 2007 г. предлага на Кралицата iPod.

9. Холандия на Канада, 20 000 луковици на лалета, от 1945 г. до днес

В знак на благодарност за приютяването на принцеса Юлиана Нидерландска и дъщерите ѝ по време на нацистката окупация през Втората световна война, холандците всяка година изпращат на Канада 20 000 луковици на лалета. Половината идват от Кралското семейство, а другата - от Асоциацията на цветарите в Холандия.

10. Норвегия на Великобритания, коледно дръвче, от 1947 г. до днес

Подаръкът се дава всяка година като знак на благодарност на норвежкия народ за подкрепата на Великобритания през Втората световна война.

11. Франция на САЩ, Статуята на свободата, 1886 г.

Статуята на свободата - този иконичен американски символ, е финансиран и построен от французите, преди да бъде доставен в САЩ. Той е знак за съюза между Франция и САЩ по време на Американската революция.

12. Китай на САЩ, две гигантски панди, 1972 г.

След визитата на Ричард Никсън в Китай през 1972 г., гигантските панди Линг-Линг и Хсинг-Хсинг заминават за САЩ. След това през годините този жест е повтарян по различни поводи и към различни държави. Това води до раждането на термина "Панда дипломация".

13. Гърция на Троя, троянски кон, 1120 г. пр. Хр.

Всеки знае историята за троянския кон. И не, не говорим за вируса, а за истинския "подарък".

14. Китай на Коста Рика, стадион, 2011 г.

Националният стадион в Коста Рика е финансиран и построен от Китай като подарък. Това е може би един от най-скъпите политически дарове, като се смята, че дори може да е част от икономическа сделка между двете държави.

15. Великобритания на САЩ, специално бюро, 1880 г.

Кралица Виктория подарява на президента Хейс бюро, изработено от дърво от кораба "Resolute", който засяда в ледени води и е поправен и изпратен обратно на Великобритания от американците във времена, в които двете държави са в обтегнати отношения.

16. Египет на Франция, жирафа Зарафа, 1826 г.

Подарен е на Шарл X от отоман Вайсрой в опит да го убеди да спре подкрепата си към гърците в битката им срещу Султана. Зарафа живее 18 години.

17. Фиджи на Великобритания, зъб от кит, 1977 г.

Когато Кралицата посещава Фиджи, местните организират традиционна церемония по посрещане, а след това ѝ предлагат най-голямата ценност според законите на Фиджи - зъб от кит.

18. Великобритания на СССР, Меча на Сталинград, 1943 г.

Церемониалният меч, изкован и надписан от Джордж VI, е подарен от Сталин на Чърчил по време на Техеранската конференция като знак на почит към съветските войници, които са се били в битката при Сталинград.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ