Тери Джоунс: Към комедията трябва да се отнасяме много сериозно

09.03.2015, 11:50

За войните, киното и мечтите от първо лице

   
 
Тери Джоунс: Към комедията трябва да се отнасяме много сериозно

Монти Пайтън е толкова важно и огромно явление в света на качествената комедия, че когато разбрахме, че Тери Джоунс, който е част от великия "Летящ цирк", отново ще ни посети в рамките на София Филм Фест, решихме, че този път задължително ще се срещнем с него. И го направихме, за да си поговорим за едни от най-важните неща - войните, киното и, разбира се, българската ракия.

В едно ваше интервю от 2006 г. казвате, че много обичате българския дух, имайки предвид нашата ракия...

Да, точно така.

Има ли нещо друго българско, което също сте заобичали?

(смее се) Салатите...

Коя по-точно?

Мисля, че беше шопска салата.

Ами тя върви много с ракия.

Да, точно така.

Откривате ли някакви прилики между българите и уелсците?

Може да се каже. И българите, и уелсците имат добро чувство за хумор. Е, не е напълно еднакво, но пък от друга страна всъщност е, защото всеки се смее на някого, който се подхлъзне на бананова кора, нали така? Мисля, че хуморът е универсален.

Аз обаче искам да поговорим за нещо сериозно. Не мислите ли, че светът е станал много жесток и много тъжен? Защо? Какво се случва?

Да. Аз просто не мога да повярвам, че убиването в името на Бог има нещо общо с фактите в нашия живот. Просто не мога да го повярвам.

Да, но се случва дори сега, в момента, в който говорим...

Не мога да си го обясня.

Не е ли много трудно да накараш един човек да се смее? Вие как успявате?

Наистина не знам. Може би причината е в това, че аз и моите приятели се отнасяме изключително сериозно към комедията. Мисля, че това е ключът към смеха.

А защо хората не обичат политиците? Аз лично не познавам нито един човек, който искрено да ги харесва.

Мисля, че демокрацията стигна прекалено далече. Политиците трябва да угаждат на хората, за да получат власт. Затова и мисля, че трябва да бъдем управлявни от друг тип хора. Такива, които са с повече сила. Царете са добър вариант.

Какво нещо е в състояние да ви ядоса, да ви натъжи?

Войните в Ирак много ме ядосаха. Трябваше да водя колонка в Guardian, а аз все повече и повече се ядосвах на това, че едни хора отиват на едно място и разрушават всичко. Затова започнаха да се случват и масовите убийства.

1479587

Как бихте обяснили на едно дете какво всъщност представлява Монти Пайтън?

Ще кажа на това дете, че Монти Пайтън е нещо много смешно. Всъщност аз имам 5-годишна дъщеря и тя не успява да хване всички шеги, разбира се. Наскоро обаче гледа "Монти Пайтън и Свещеният граал" и костюмите много ѝ харесаха.

Не сте режисирали игрален филм от много години. Разкажете ни малко повече за най-новия ви проект?

Да, през 1996 г. излезе детският "The Wind in the Willows". След това започнах да снимам документален филм в Ню Йорк и продуцентът Джон Голдстоун ми се обади и ми каза, че дават "The Wind in the Willows" в кино на Таймс скуеър. Отидох да го гледам, но не си бях взел фотоапарат. Излязох от киното, за да си купя и когато се върнах, филмът вече беше свършил. Това ме съсипа. Освен това прожекциите в Англия бяха все следобед, когато почти никое дете не може да отиде на кино, така че филмът не се справи много добре.

Иначе 25 години след "Erik the Viking" отново се захванах с режисура. Новият филм се казва "Absolutely Anything" (последната роля на покойния Робин Уилямс, б.а.). Разказва се за учител, който получава магически сили и може да върши каквито си иска неща. Тези сили са му дадени от извънземни, които избират един представител на човешката раса на случаен принцип, за да видят дали ще използва дадените му умения за добро или за лошо.

Да избягаме малко от киното. Коя е за вас най-великата група за всички времена?

Без съмнение The Beatles.

А какъв е смисълът на живота според Тери Джоунс?

Да осъществиш мечтите си. Да правиш хората щастливи.

Коя е вашата голяма мечта днес?

В момента подготвям заедно с Джим Стейнман една постановка. Нарича се "Nutz", базирана е на "Лешникотрошачката" на Чайковски. Аз съм писал книгата, Джим написа текстовете на песните. Ще се играе на Бродуей. Така че в момента мечтата ми е всичко да мине добре.

ДИВ Блиц:

Давам: на хората щастие

Искам: нищо

Взимам: всичко в живота поравно

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ