Фрази, които трябва да изтриете от речника си пред децата

07.04.2016, 18:00

И изобщо

   
 
Фрази, които трябва да изтриете от речника си пред децата

Когато станете родители, много неща се променят. Време е и речникът ви да се промени. Независимо дали детето ви е още бебе, или вече разбира всичко, което казвате, трябва да бъдете много внимателни какво говорите.

Не мога повече

Колкото и да сте изнервени, уморени, раздразнени, не казвайте пред детето си, че не издържате повече, че не можете повече, че няма как да се справите. То не трябва да се чувства виновно заради вашето безсилие.

Заради теб

С тази фраза също вменява вина у детето. Сигурно е вярно, че заради него не можете да се наспите, да се видите с приятели, да пиете една бира, да ходите на кино и театър, да си съберете мислите изобщо, но не бива да му говорите така.

Край, тръгвам си

Детето ви не е поредната ви работа, колега, който ви дразни, шеф, с който не можете да се разберете, не можете просто да си хванете багажа и да си тръгнете. Затова не е редно и да изричате тези думи. Освен това така ще научите детето си, че е ок да се предаде в трудна ситуация, а това не е правилно.

Леле Мале! Господи!

Предимно майките се вайкаме така и оставяме децата оцъклени насреща ни да се чудят какво толкова е станало. И после се чудим защо детето казва най-често "оле", "боже", "мале" преди дори да казва "мама" и "тате".

Ма*ка му!

Изключете всички псувни от речника си. Особено грозни са "Ма*ка му! Да се е*а в глупака! Е*ало си е майката!". Да не говорим, че ако вие псувате пред детето си, съвсем скоро и то ще започне да псува. Трябва ли да обясняваме защо това не е добре? Не мисля. Освен че да се псува е грозно, невъзпитано и грубо, този род псувни, насочени към човека, който ги изговаря, предават послание, че той се ядосва твърде яростно на самия себе си и се обижда по жесток начин. Нали не искате детето ви да копита такова поведение?

Знам, че е много трудно, понякога е напълно невъзможно човек да сдържи нервите си в различни ситуации, когато трябва да се грижи за малко дете, но преди да се разкрещите, разпсувате и да обиждате наред, си помислете, че това е само момент. Той ще отмине, а всичко, което кажете и тонът с който го кажете, ще останат в паметта на детето ви.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ