Финансово успешен развод

22.11.2011, 09:30

   
 
Финансово успешен развод

Какво е това явление и има ли почва у нас?

Емоционалният удар от развода не е шега работа. Но и финансовият удар също не е за подценяване. Според изследване на щатския университет в Охайо, САЩ, се оказва, че в дългосрочен план, развеждащите се са със 77% по-бедни от двойките, които остават заедно. Е, Деми Мур и Аштън Къчър също се развеждат след шест години връзка, но при тях финансовото състояние има други измерения.

При нас – обикновените хора, които не сме милионери или още по-малко милиардери, е доста по-трудно да разделим финансите с бившата ни половинка, когато е решено, че краят на брака ни е близо. Затова сме склонни да се доверим донякъде на съветите от Men's Health в насока – запазване на финансова стабилност след развода. С уточнението, че техните изводи са направени за САЩ, а в нашата родина нещата стоят винаги малко по-различно. 

Адвокатът

По-добре се посъветвайте с опитен адвокат по бракоразводни дела дори преди да споменете сричка от думата развод пред съпругата си. Но, докато в САЩ всеки щат си има различия в законите за брака и разводите, то тук в България всеки развод се решава в съдебната зала и не се знае какъв ще бъде изходът от него. Тук също така нямаме практика да сключваме предбрачни договори и след брака обикновено собствеността ни става обща. Когато се стигне до развод обаче, деленето на същото това имущество може да доведе до грозни сцени. Разделянето на вилиците, лъжиците, ножовете и спалното бельо е доста дребнаво и имайте предвид, че взимането на тези вещи няма да ви направи по-богати, нито пък загубата им ще разклати финансите ви. Загубата на къщата обаче е в състояние да го направи. Така че предварителната консултация с адвокат е абсолютно задължителна.

Банкови транзакции и големи покупки

Не прехвърляйте парите си от една сметка в друга, от една банка в друга или пък да се впускате в безразборно харчене и големи покупки в момента, в който усетите, че бракът ви отива към края си. "Ако в съда се докаже, че сте се опитвали да укривате пари, може да се наложи да плащате повече пари на съпругата си" - да, в САЩ може би. В България няма практика мъжът да издържа бившата си съпруга. Той е задължен да плаща издръжка само на децата им, но нейният размер е твърде нищожен, за да разклати нечие благосъстояние. При условие, че мъжът има такова, разбира се. Независимо каква издръжка ви накарат да плащате на децата ви след развода, давайте им повече, защото те са ваши деца и това няма да се промени дори да имате още пет брака и шест развода.

Дългове и кредити

Много от хората имат дългове и кредити, а в България това вече е доста разпространена практика. Затова, ако ви предстои развод, не забравяйте да споменете в съда, в случай че имате такива задължения. Навреме трябва да се вземе решение кой от брачните партньори ще продължи изплащането на кредита и при какви условия.

Превантивни мерки

Както винаги, най-доброто решение за един проблем, е превенцията. В случая – предбрачното споразумение. То не е начин да кажете на жената до вас, че ѝ нямате доверие. То е свидетелство, че и двамата сте разсъдливи зрели хора, които допускат възможността бракът им да не продължи "докато смъртта ви раздели". Добре, няма много романтика в предбрачното споразумение, но когато дойде време за развода, романтиката ще е последното, до което ще ви е в този момент.

Разводът не е приятно преживяване за никого. Без значение кой е неговият инициатор. Но както вече сме отбелязвали, той е най-тежко изпитание за децата ви. Затова се постарайте те да не стават свидетели на дребнави, цинични и груби сцени. Колкото по-интелигентно приключат нещата между вашата съпруга и вас, толкова по-добре. Както за децата, така и за портфейла ви.  

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ