Учете децата си да бъдат отговорни

09.01.2021, 14:00

Няма нищо по-важно от това!

   
 
Учете децата си да бъдат отговорни

Тези, които вече са бащи, знаят, че децата често объркват нещата, разсеяни са и губят вещи, които са ценни. Не само като цена, платена за тях, но и като стойност за самите деца. Често се случва детето да се прибере вкъщи, плачейки, защото си е загубило телефона, iPad-а, парите или ключа. Понякога, особено когато става дума за скъп телефон или iPad, направо ви идва да го понабиете. Но недейте! Скандалът и шамарите в този случай изобщо не са най-добрите възпитателни методи. Детето ви вече е достатъчно разстроено, след като е изгубило най-любимата си придобивка, като телефонът, който му подарихте за Коледа, например. Когато му се скарате и му викате, само ще го разстроите още повече, но с това няма да постигнете нищо положително. По-скоро предлагаме да последваме съвсем практичните съвети на Fathers, с които да научим децата си да бъдат отговорни и да внимават.

1. Покажете им, че още ги обичате

Първото нещо, в което трябва да уверите децата си, дори да са се "издънили" е, че още ги обичате. Обичта на бащата към детето е по-силна и по-ценна от всяка вещ. Недейте постоянно да повтаряте "Казах ли ти, че така ще стане" и други подобни. Противно на очакванията на много родители, това изобщо не е възпитателно. Просто покажете на детето си, че не сте спрели да го обичате, защото е сгрешило. Фраза като "Спокойно! Тези неща се случват." ще свърши по-добра работа за начало.

2. Когато нещата се поуспокоят, започнете с уроците по отговорност

Не се поддавайте на изкушението да успокоявате детето си като му купите веднага нов iPad или телефон. Това не е възпитателно. Ако синът ви скъса новите си кецове, защото е играл футбол с тях, не тръгвайте към магазина, за да му купите нов чифт. В този случай е най-добре да кажете на детето, че ако иска нов iPad или нови кецове, ще трябва да спести пари, за да си ги купи. Без да бъдете заядливи, обяснете на детето си, че трябва да се научи да пази това, което има.

3. Доверието

Както и преди сме казвали, изграждането на доверие между родителите и децата е много важно. Затова, ако ми се скарате и ги нагрубите, когато те сгрешат, следващият път, когато това се случи (повярвайте, със сигурност ще има следващ път), те ще ви излъжат. Или просто няма да дойдат да споделят с вас. От подобно поведение няма да спечелите нито вие, нито децата ви. Ако научите детето си да ви има доверие, то вие ще сте първият човек, при който то отива, когато има проблем.

Да кажем дъщеря ви е закъсняла и се прибира много след вечерния си час. Какво ще направите? Ще ѝ се скарате, ще я обиждате или ще я накажете? Нищо от това няма да помогне. Ако я нагрубите, тя може дори да ви намрази. Ако я накажете, може да избяга. Но ако ѝ кажете, че поведението ѝ ви разочарова, тя може би ще се замисли как да реагира занапред. Не бързайте да я наказвате, но намекнете, че при следваща такава проява ще ви се наложи да прибегнете до такива действия. Така ще можете да проверите до каква степен на децата ви им пука за вашето мнение.

4. Научете ги да имат собствено мнение

Наред с всичко останало, децата ви много пъти ще бъдат принудени на правят тежък избор. Например между това да останат навън с приятели и това да спазят вечерния час и да приберат навреме. "Приятелите" твърде често могат да "подхлъзнат" детето ви. За тях, особено за тинейджърите, бунтът срещу родителите е начин за самоизява. Затова е важно да научите децата си, че не всичко, което казват другите хора (в това число и самите вие), е правилно. Разбира се, това е нож с две остриета, защото собственото мнение на децата ви може да не съвпада с вашето. Но по-добре е да поемете този риск.

5. Aнгажирайте ги

Давайте на децата си ежедневни задачи. Да нахранят папагала, да полеят цветята, да изчистят с прахосмукачката и т.н. Те трябва да знаят от малки, че всичко в живота се постига с труд. Независимо колко пари имате, децата ви трябва да свикнат да се трудят. Ежедневните им задължения ще ги научат най-вече на отговорност, а също ще им дадат увереност, защото ще знаят, че има неща, които напълно зависят от тях. Не на последно място - колкото повече време децата ви прекарват в изпълнение на ежедневните си задачи, толкова по-малко време ще имат да мислят за (или да правят) глупости.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ