Тортията, драги Div-аци, е едно от най-традиционните испански ястия. Тя е всъщност един голям омлет от картофи и яйца, който щом може да даде сили на част от испанските мъже, които се бият с бикове, то сигурно ще успее и нас да зареди с доста енергия. На всичкото отгоре тортията е вкусна и евтина. Е, освен ако някой не реши да сложи в нея бял трюфел, например.
А и тортията, тъй като се радва на обилното количество пържени картофи в себе си, няма нужда да ви казваме как хубаво се допълва с любимата ни бира.
Необходими продукти:
Около 500 гр. картофи или 4 средно големи картофа
4 яйца
1-2 глави лук
малко олио или зехтин
Приготвяне:
В повечето рецепти за тортия може би ще видите, че картофите и лукът се слагат да се пържат в тигана, но ние имаме друго виждане по въпроса. Обелваме, измиваме и нарязваме картофите на шайби. Изпържваме ги – може в тиган, може в тенджера, може и във фритюрник за по-бързо. Важното е да са нарязани и изпържени на шайби. В тиган с незалепващо покритие слагаме мазнината и лука, който предварително сме почистили и нарязали на кръгчета. След като добре се запържи до леко зачервяване, го изсипваме при вече изпържените картофи. В отделен съд разбиваме яйцата, като за омлет. Прибавяме сол и черен пипер. Ние сме големи почитатели на черния пипер, затова хич не го жалим при готвенето. След това смесваме картофите, лука и яйцата, и изсипваме получената смес в тиган с мазнина. Пържим тортията, отново като омлет. След като е добре заервена от едната страна, я обръщаме. Това може да се окаже най-сложната част, но не е мисия невъзможна. Още пет минути от тази страна трябва да са достатъчни.
С добре запържена тортия от двете страни, можете спокойно да извадите бирата от хладилника, да нарежете "картофената торта" на парчета (след като изстине малко) и да си хапнете като истински тореадор, преборил глада.
За онези от вас, на които тази тортия им се струва доста постна, могат да разнообразят като към сместа от яйца, картофи и лук, добавят сирене, кашкавал или предварително запържена кайма. Е, да ви е вкусно и наздраве!