Той иска да се среща с дъщеря ви

22.08.2011, 15:50

   
 
Той иска да се среща с дъщеря ви

Бащи, които имате момичета, ако вече не сте имали този проблем, защото дъщеря ви е още малка, то все някой ден ще го имате. Затова е по-добре да се подготвите от рано. Разбира се, пикът на разни навлеци, които искат да излизат с дъщеря ви е, когато тя е луд тинейджър. Не е зле да знаете, че никак няма да ви бъде лесно, особено ако дъщеря ви е готина. Тя за вас сигурно винаги ще е красива, но истинската опасност идва, когато всички започнат да я считат за "яка мадама". Тогава идва вашето истинско мъчение. Всякакви пубери и дори по-възрастни младежи ще се обаждат по телефона, ще звънят на вратата и ще ѝ пишат в нета. Как да се справите с този проблем и да опазите дъщеря си от глупости?

В общи линии има два подхода.

Първият е да вразумите самата нея. Хахаха. Не знам защо, но нещо вътре в мен ми се присмя на тази мисъл. И все пак. Нали знаете, един или колкото са необходими от "любимите" ви разговори за "птичките и пчеличките" - разговор за това какво е добре да прави и какво не, как да се пази от разни натрапници и провеждане на най-важния разговор "Как да казва НЕ". Повярвайте ми, много малка част или изобщо никаква, от тези разговори, са в състояние да спасят една пълна с хормони тинейджърка от самата нея, но колкото по-често и по-обосновано ги водите, толкова по-вероятно е някаква част от "проповедите" ви да стигнат до ума на дъщеря ви.

Вторият подход е: елиминирайте опасността. Което ще означава да парирате опитите на младежите да ѝ навредят по някакъв начин. За да я предпазите обаче не трябва да спирате социалните ѝ контакти. Това може да доведе до напълно нежелания за вас обратен ефект. Най-добрият начин да установите кое е допустимо и кое не за едно момче, което иска да се среща с дъщеря ви, е да определите стриктни правила и да съблюдавате за тяхното надлежно спазване. Аз няма да измислям нови правила, защото такива вече отдавна съществуват. И най-полезно би било за всеки баща с дъщеря тинейджърка да ги прочете и приложи. Разбира се, можете да измислите и свои собствени правила, но аз лично предпочитам тези, написани от Уилям Брус Камерън, върху които се основава и идеята за сериала "8 прости правила". Може би си го спомняте, за първи път бе излъчен в България през 2006 г. Дори и да не си го спомняте, не е проблем, тъй като това, което ни интересува са всъщност тези осем правила. А те са:

1. Ако използваш ръцете си върху дъщеря ми, после ще ги изгубиш.

2. Ако я разплачеш, аз ще разплача теб.

3. Безопасният секс е мит. Всичко, което опиташ в тази сфера, ще бъде опасно за здравето ти.

4. Ако я доведеш вкъщи по-късно от предварително фиксирания час, няма да има втора среща.

5. Ако спреш колата си пред вкъщи и натискаш клаксона, по-добре да доставяш някаква пратка, защото със сигурност няма да вземеш никой и нищо оттам.

6. Без оплаквания докато я чакаш. Ако ти е скучно, можеш да ми смениш маслото на колата.

7. Ако панталоните ти падат, с удоволствие ще ги фиксирам с телбода.

8. Срещите трябва да са на публично място. Ако искаш романтика, прочети книга!

Приложение: за най-добри резултати адаптирайте правилата към своя начин на живот с тинейджърката и по възможност добавете нови, изхождайки от досегашния си опит. И не забравяйте, че преди няколко години вие сте били на мястото на "навлекът", отишъл да сваля дъщерята a.k.a. настоящата ви съпруга.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ