Споделяте ли задълженията вкъщи?

   
 
Споделяте ли задълженията вкъщи?

Наскоро бяха обявени резултатите от ново изследване, в което взели участие над 1200 омъжени майки. Проучването е насочено към родителските грижи и особено към това как се поделят отговорностите към детето с брачния партньор. Изследването се провеждало под гръмкия надслов: "Да си работеща майка или майка домакиня е все едно да си "женена самотна майка".

Само една от четири запитани се е съгласила с това твърдение, но въпреки това някои резултати са изключително интересни. 92% от работещите майки и 89% от домакините се чувстват претрупани от работа както в службата, така и вкъщи. 70% и от двете групи са засегнати от партньора си, защото смятат, че задълженията около отглеждането на детето не са поделени по равно. 84% не получават отмяна от съпруга си, когато той се прибере, а 50% никога не получават почивка от родителските грижи.

Въпросното изследване определено търпи критика в някои основни точки. То със сигурност подценява или поне недооценява ролята на бащата като работещ човек, след като основната му роля е да осигурява семейството си финансово. Освен това трябва да се преосмисли положението на родителя, който остава вкъщи, защото много от съпрузите и от двата пола смятат това за привилегия и позиция, която върви с някои жертви. И накрая – изследването може да не е особено точно и безпристрастно, защото запитваните жени са заявили недоволството си от работния си график още преди да започне проучването.

Бащите може да се засегнат от това, че ги приемат за даденост и да не им е приятно да чуят, че жените им се възприемат като самотни майки. Независимо дали тези резултати са валидни за вашето семейство, или не, то е добър повод да преразгледате работата си като екип с вашата съпруга и да се уверите, че и двамата имате равен дял в домашните задължения и отгледането на децата.

Какво обаче означава "равен дял" в задълженията? Какво очаква тя от вас и реалистични ли са тези очаквания? Това са все важни въпроси и всяка двойка трябва да намери отговор на тях. Първата стъпка в тази посока е да обсъдите спокойно и рационално положението, в което се намирате, да решите трябва ли да се правят промени и какви да бъдат те. Комуникацията е ключът.

Когато искате да сте отговорни, трябва да съставите дългосрочен план за действие. Някои бащи никога не казват какво смятат да правят, за да не им се натяква после, когато не изпълнят намеренията си. Задълженията на този тип бащи най-често се изчерпват с това да дундуркат детето, само когато те искат или когато имат много свободно време. А когато допринесат повече като бащи, се държат сякаш са направили огромна жертва и заслужават награда. Ами да – всичко изглежда като акт на добра воля, ако нямаш никакви задължения.

Тъй че, мили бащи, обсъждайте разпределението на задълженията с вашите съпруги и, ако се наложи, съгласете да взимате повече участие. Може да поемете къпанията, домакинската работа в неделя или приспиването на детето. Изгладете детайлите като говорите за тях и направете план. Не забравяйте и това, че планът е добре да се актуализира с течение на времето.

Източник: Fathers

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ