Семейството е преди работата

07.10.2011, 09:00

Факт!

   
 
Семейството е преди работата

Стресът е неизбежен. Във времената на високите очаквания и дългите часове работа, човек често пренася служебните си проблеми и тревоги у дома и ги "подарява" на своето семейство.

Най-лошото, което може да се случи, е вие като баща да започнете да се държите с близките си така, както вашият шеф се отнася с вас. А това може да се окаже пагубно. Друг непрепоръчителен сценарий е тотално да неглижирате семейните си отговорности и да очаквате, че когато се приберете след работа, ще се проснете на дивана и ще останете там цяла вечер. Разбира се, поведението и в двете ситуации е недопустимо, особено за съзнателни и интелигентни хора, каквито несъмнено четат Div.bg. Не бива да забравяме, че жените ни също работят и вероятно имат някакви проблеми в службата, а ако са си у дома при децата - със сигурност са зверски уморени.

Какъв е изходът?

С малко помощ от Fathers.com, успяхме да изведем три правила. Първото е да си създадете "навик на разтоварването". Използвайте времето, прекарано в автомобила докато се прибирате, във входа или, ако щете, в градинката пред блока, за да изчистите главата си от всички натрупани през деня грижи. Когато се приберете, вземете си един душ, за да си осигурите спокойствие и да отпуснете цялото си тяло. Само няколко минути ще са ви достатъчни, за да се посветите пълноценно на семейството си.

Второто правило е да не забравяте комуникацията. Жена ви е тази, която ще ви изслуша, ще ви даде съвет и ще ви прегърне, ако се нуждаете от спокойствие. Говорете за проблемите, защото това разтоварва психиката, а и често елементарните решения на някой казус не се виждат от онзи, който се терзае, а от страничен човек.

На трето място - осъзнайте, че понякога важните решения са неизбежни. Ако стресът от работата ви е толкова тежък и постоянен, че вие несъзнателно стоварвате всички проблеми върху семейството си. Ако усещате, че между вас и съпругата ви се оформя все по-голяма емоционална дупка. Тогава може би е време да помислите за смяна на работното място. Бъдете честен пред себе си и определете приоритетите си. Намирането на нова работа може и първоначално да ви се струва по-стресиращо начинание, но вие и близките ви ще знаете, че го правите за общото добро.

Сигурно и вие познавате такива разведени мъже, които продължават да работят силно стресиращата си работа, но все повече съжаляват, че не са направили важната крачка в точния момент от живота си. Не забравяйте, че нищо не бива да застрашава вашето семейство.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ