Родители vs. деца - как да се справите в 3 трудни ситуации

17.02.2016, 17:00

Понякога децата са неконтролируеми

   
 
Родители vs. деца - как да се справите в 3 трудни ситуации

Вие сте баща или майка на малко дете. Били сте достатъчно дълго около него, за да знаете кога то ще избухне и ще се разреве. Лошото е, че понякога, каквото и да правите, детето не се успокоява, а започва да се дере още по-силно. Има случаи, в които всички родители сме безсилни. Но можем поне да опитаме да се справим със ситуацията. Ето ви три доста дразнещи ситуации с малко дете и възможните решения. Казваме възможни, а не 100% работещи, защото такива просто няма.

Хленчене

Още преди да чуете звука, знаете какво ви очаква. "Искам сладка. Уморен съм. Искам сок.". Нормалната ви реакция е да кажете на малкото човече да млъкне, но това само ще го раздразни още повече и той ще надигне вой до небесата. По-добре опитайте друг подход, кажете му, че не го разбирате като хленчи така и ако ви каже какво иска с нормален тон и глас, може би ще го разберете. В случай че детето се вслуша в думите ви, дайте му онова, което иска - сок, бисквита или каквото и да е. Нека се почувства възнаградено за това, че е ви е обърнало внимание.

Искам! Искам! Искам!

Може да сте осигурили на детето си какви ли не играчки, но често то не им обръща никакво внимание. За сметка на това иска да си играе с вашия телефон. Много ясно! Обаче, вие може би искате да вършите нещо по-полезно с телефона си през това време. То ще реве и ще иска телефона с тъч скрийн. В този случай му дайте някоя скрита играчка от този вид - детски телефон, таблет, лаптоп, която пее и свети. Вниманието на децата може да бъде пренасочвано, стига да разполагаме с подходящия арсенал от действия и предмети.

Избухване

Познавате детето си и знаете кога то ще избухне в плач. Виждате го по смръщените вежди, издутите бузи, сбръчкването на лицето му. Преди да избухне, опитайте се да го разсмеете. Вие знаете как, защото най-добре знаете на какво се смее. Смехът е най-добрият начин за борба със сърденето.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ