Революционното писмо на Марк Зукърбърг до дъщеря му и целия свят

02.12.2015, 13:15

Когато говори бащата

   
 
Революционното писмо на Марк Зукърбърг до дъщеря му и целия свят

На 1 декември се роди първородната дъщеричка на Марк Зукърбърг и неговата съпруга Присила Чан. Макар и това да е съвсем лично семейно събитие, появяването на бебето на бял свят предизвика световно вълнение. Самият Марк спомогна за истерията, защото публикува във Facebook едно изненадващо и изключително искрено писмо до своята дъщеря. Нека го прочетем заедно.

------------------

"Скъпа Макс,

Майка ти и аз още не можем да намерим думи, за да опишем надеждата, която ни даде за бъдещето. Новият ти живот е пълен с възможности и се надяваме, че ще бъдеш щастлива и здрава, за да го изследваш пълноценно. Вече ни даде причина да мислим за света, в който се надяваме, че ще живееш.

Като всички родители, искаме да пораснеш в свят, по-добър от нашия днес.

Въпреки че заглавията често се фокусират върху всичко, което не е наред, в много отношения светът се подобрява. Здравето се подобрява. Бедността намалява. Образованието се разпространява. Хората са свързани. Технологичният прогрес във всяка сфера означава, че животът ти би бил значително по-добър от нашия.

Ние ще направим каквото можем, за да го постигнем, не само защото те обичаме, но и защото имаме морална отговорност към всички деца от следващото поколение.

Вярваме, че животът на всички е еднакво ценен, включително и на тези хора, които ще живеят в бъдещите поколения. Обществото ни има задължението да инвестира в подобряването на живота на онези, които идват в този свят, а не само за тези, които са вече тук.

Сега обаче невинаги насочваме ресурсите си към най-големите възможности и проблеми, пред които твоето поколение ше се изправи.

Да вземем например болестите. Днес прекарваме 50 пъти повече време като общество да лекуваме хора, които са болни, отколкото да инвестираме в изследвания, за да може хората да не се разболяват.

Медицината е истинска наука от по-малко от 100 години и вече сме успели изцяло да унищожим някои заболявания, а при други имаме голям прогрес. С развитието на технологията имаме реална възможност да предпазим, лекуваме или контролираме всички или повечето болести в следващите 100 години.

Днес повечето хора умират от пет неща - сърдечно заболяване, рак, удар, невродегенеративни и инфекциозни заболявания. Можем да постигнем по-бърз прогрес за тези и други проблеми.

Щом осъзнаем, че твоето поколение или това на твоите деца има шанс да не страда от тези заболявания, всички заедно имаме отговорността да насочим инвестициите си в бъдещето, за да направим това реалност. Аз и майка ти искаме да се включим.

Унищожаването на болестите ще отнеме време. В следващите пет или десет години може и да изглежда, че няма никакъв напредък. Но за по-дълъг период семената, посяти днес, ще пораснат и един ден ти или твоите деца ще видят онова, което ние можем само да си представим - свят без болести.

Съществуват толкова много възможности като тази. Ако обществото фокусира по-голяма част от енергията си към тези страхотни предизвикателства, ще оставим на вашето поколение един по-добър свят.

***

Надеждите ни за твоето поколение се фокусират върху две неща: подобряване на човешкия потенциал и засилване на равенството.

Подобряването на човешкия потенциал значи да изместим ограниченията в това колко страхотен може да бъде човешкият живот. 

Можеш ли да учиш и да преживееш 100 пъти повече, отколкото ние можем днес?

Може ли нашето поколение да унищожи болестите, за да може ти да живееш по-дълго и по-здрава?

Можем ли да свържеш света, за да имаш достъп до всяка идея, човек и възможност?

Можем ли да овладеем повече енергия, за да може ти да изобретиш неща, за които ние дори не можем да се сетим, докато защитаваме природата?

Можем ли да поощряваме предприемачеството, за да развиеш всеки бизнес и да се справиш с всяко предизвикателство, да постигнеш мир и просперитет?

Засилването на равенството е за да сме сигурни, че всеки човек има достъп до тези възможности - без значение от националността му, семейството или обстоятелствата, в които е роден.

Обществото ни трябва да направи това, не само заради справедливостта или от благотворителност, но и в името на човешкия прогрес.

Днес сме ограбени от потенциала, който може да ни бъде предложен от толкова много хора. Единственият начин да достигнем пълния си потенциал е да сменим уменията, идеите и възнаграждението на всеки човек в този свят.

Може ли нашето поколение да елиминира бедността и глада?

Можем ли да дадем на всекиго основни здравни грижи?

Можем ли да създадем пълноценни и гостоприемни общества?

Можем ли да изградим мирни отношения между хората от различни нации, които да живеят в разбирателство?

Можем ли да дадем сили и възможности на всички - жени, деца, минимално представени малцинства, имигранти, хора без връзка със света?

Ако нашето поколение направи верните инвестиции, отговорът на всеки от тези въпроси ще бъде "да" - да се надяваме докато трае твоят живот.

***

Тази мисия - да подобрим човешкия потенциал и да засилим равенството - ще изисква нов подход за всички, които работят за тези цели.

Трябва да правим дългосрочни инвестиции за 25, 50 или дори 100 години. Най-големите предизвикателства изискват най-много времеви хоризонти и не могат да бъдат решени с краткосрочно мислене.

Трябва да се ангажираме директно с хората, на които служим. Няма как да дадем нужните възможности на хората, ако не разбираме нуждите и желанията на техните общества.

Трябва да създадем технология, която променя нещата. Много институции инвестират пари в тези промени, но повече прогрес идва от продуктивността чрез иновации.

Трябва да участваме в политиката и правните въпроси, за да заформяме дебати. Много институции не желаят да го правят, но прогресът трябва да се подкрепя, за да бъде стабилен.

Трябва да подкрепяме най-силните и независими лидери във всяка сфера. Партньорството с експерти води до много по-ефективни резултати, отколкото да се опитваме да водим сами.

Трябва да поемаме рискове днес, за да научим уроците си утре. Още сме в началото на нашето познание и много неща, които опитваме, не работят, но ще слушаме, ще се учим и ще продължаваме напред.

***

Опитът ни с персонализираното учене, достъпа до интернет и общественото образование и здравеопазване е оформил философията ни.

Нашето поколение отрасна в класни стаи, в които всички учехме едно и също с един и същи ритъм, без значение от интересите и нуждите ни.

Вашето поколение ще си поставя цели за това какви да станете - инженер, здравен работник, писател или обществен лидер. Вие ще имате технологиите, които разбират как ще учите най-добре и върху какво трябва да се съсредоточите. Ще напредвате бързо по предметите, които най-много ви интересуват и ще получавате колкото се може повече помощ в сферите, които са най-голямо предизвикателство за вас. Ще откривате теми, които днес дори не присъстват в училищата. Учителите ви също ще имат по-добра база и повече информация, за да ви помагат да постигате целите си.

Още по-хубавото е, че учениците по света  ще имат възможност да използват персонализирани онлайн програми, дори и да не живеят близо до някое училище. Разбира се, ще е необходима не само технология, за да се даде равен старт в живота на всички, но персонализираното обучение може да бъде измерим начин, който да даде на децата по-добро образование и повече равни възможности.

Започваме да строим тази технология сега и резултатите вече са обещаващи. Не само че учениците се представят по-добре на тестовете, но придобиват уменията и самочувствието, че учат нещо, което желаят. А това е само началото. Технологията и преподаването ще се подобряват рязко с всяка година, прекарана в училище.

И майка ти, и аз сме образовани и знаем какво е нужно, за да се получат нещата. Ще трябва да се работи с най-силните лидери в образованието, за да може училищата по света да възприемат персонализираното обучение. Ще трябва да се работи с общностите, затова и започваме с нашата в Сан Франциско. Ще трябва да се изгради нова технология и да се пробват нови идеи. Ще се допускат грешки и ще се научат много уроци, преди да се постигнат тези цели.

Но веднъж разберем ли света, който можем да създадем за вашето поколение, имаме отговорността като общество да фокусираме инвестициите си така, че бъдещето да стане реалност.

Заедно можем да го направим. И когато го направим, индивидуалното обучение не само ще помага на учениците в добрите училища, но ще дава повече равни възможности на всеки, който има достъп до интернет.

***

Много от великите възможности за вашето поколение ще дойдат от достъпа на всички до интернет.

Хората често мислят, че интернет е само за забавление или комуникация. Но за по-голямата част от живеещите по света интернет може да означава живот.

Той дава образование, ако не живееш близо до училище. Дава здравна информация как да се избягват заболявания или как да се отглеждат деца, ако около вас няма доктор. Дава финансови услуги, ако не живееш близо до банка. Дава достъп до работа и възможности, ако не живееш в условия на добра икономика.

Интернет е толкова важно нещо, че на всеки 10 души, които получат достъп до него, един се измъква от бедността и се създава едно ново работно място.

Да, все още повече от половината световна популация - над 4 милиарда души - няма достъп до интернет.

Ако нашето поколение ги свърже, можем да извадим милиони хора от бедността. Можем да помогнем също на милиони деца да получат образование и да спасим милиони животи, като помогнем на хората да се лекуват или да се пазят от разболяване.

Това е още едно дългосрочно усилие, което може да бъде подпомогнато от технологията и партньорството. Ще трябва да се изобрети нова технология, която да направи интернет връзката по-достъпна и да се прокара на места, които не са свързани. Ще трябва да се работи с правителства, неправителствени организации и компании. Ще трябва да се работи с общностите, за да се разберат техните нужди. Добрите хора ще имат различен поглед за най-добрия път напред и ще направим много опити, преди да успеем.

Но заедно ще успеем и ще създадем свят с повече равенство.

***

Технологиите не могат сами да решават проблемите. Създаването на един по-добър свят започва със създаването на силни и здрави общества.

Децата имат най-голяма възможност за това, когато учат. А те учат най-добре, когато са здрави.

Здравето започва отрано - с любящо семейство, добра храна и безопасна и стабилна среда за живот.

Деца, които преживяват драматични случки в живота си, често развиват по-слаби мозъци и тела. Изследвания сочат, че физическите изменения в мозъчната активност водят до по-слаби когнитивни умения.

Майка ти е лекар и учител.

Ако имаш нездравословно детство, е много трудно да достигнеш пълния си потенциал.

Ако ти се налага да се чудиш откъде да си набавиш храна или пари за наем, или се страхуваш от нападения и престъпност, е много трудно да достигнеш пълния си потенциал.

Ако се страхуваш, че ще отидеш в затвора, а не в колеж заради цвета на кожата си, или че семейството ти ще бъде депортирано, или че може да станеш жертва на насилие заради религията си, сексуалната ориентация или пола, е трудно да достигнеш пълния си потенциал.

Имаме нужда от институции, които разбират, че тези неща са свързани. Това е философията на новия тип училище, което майка ти създава.

Чрез партньорство с училищата, здравните центрове, родителските сдружения и местните власти и когато сме уверени, че всички деца се хранят добре и за тях се полагат грижи, можем да започнем да третираме проблемите като свързани в едно. Само тогава можем да започнем да даваме на всички равни възможности.

За да бъде изцяло развит този модел, ще трябват много години. Но това е още един пример как подобряването на човешкия потенциал и засилването на равенството са свързани. Ако искаме което и да е от двете, трябва да построим пълноценни и здрави общества.

***

За да може твоето поколение да живее в по-добър свят, нашето поколение трябва да направи още много.

Днес майка ти и аз се посвещаваме на това да прекараме живота си в полагането на усилия да решим тези предизвикателства. Аз ще продължавам да работя като CEO на Facebook още много, много години, но тези неща са твърде важни, за да чакат докато ти или ние пораснем, за да започнем работа. Започвайки отрано, се надяваме да успеем да видим подобренията още докато сме живи.

След като ти си началото на новото поколение Чан Зукърбърг, ние даваме началото на Чан Зукърбърг инициатива, в която да се включат хора от целия свят и заедно да подобрим човешкия потенциал и да засилим равенството сред децата от следващото поколение. Първоначалните сфери, върху които ще се фокусираме, са индивидуалното обучение, лечението на болести, свързването на хората и построяването на здрави общества.

Ще даваме 99% от дяла ни във Facebook - в момента около 45 милиарда долара - до края на живота ни, за да може нашата мисия да напредва. Знаем, че това е малко, сравнено с всички ресурси и умения на тези, които вече работят по въпросните проблеми. Но искаме да направим това, което можем, работейки заедно с много други.

В следващите месеци ще дадем повече подробности, след като влезем в новия семеен ритъм и излезем от майчинство и бащинство. Разбираме, че ще имате много въпроси защо и как ще направим това.

След като станахме родители и влизаме в нова глава от живота ни, искаме да споделим дълбоката си благодарност към всеки, който помага това да става реалност.

Можем да свършим тази работа, само защото имаме силно глобално общество зад нас. Създаването на Facebook отвори източници, които могат да подобрят света за идното поколение. Всеки член на Facebook обществото има роля в този процес.

Можем да постигаме прогрес, единствено облягайки се на раменете на експерти - нашите ментори, партньори и много невероятни хора, които помогнаха за създаването на полето на възможностите.

Можем да се концентрираме върху това да служим на обществото и на тази мисия, защото сме заобиколени от любящо семейство, приятели, които ни подкрепят и невероятни колеги. Надяваме се и вие да имате такива дълбоки и вдъхновяващи взаимоотношения в живота си.

Макс, обичаме те и усещаме огромна отговорност да оставим света след нас едно по-добро място за теб и за всички деца. Желаем ти живот, изпълнен със същата любов, надежда и радост, каквито ни даваш ти. Нямаме търпение да видим какво ще донесеш на света.

С обич,

 

Мама и татко."

------------------

Веднага стана ясно, че тази изключителна крачка на Зукърбърг да дари всичките си акции от Facebook за новата благородна инициатива, всъщност води до освобождаването му от корпоративен данък, както и до намаляване на данъка върху годишните доходи, което се прави на всички дарители в САЩ. Може би приказката, че "каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари" ще се окаже вярна? Ще поживеем и ще видим.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ