Подгответе детето за новата учебна година

31.08.2011, 16:41

Съвети

   
 
Подгответе детето за новата учебна година

След две седмици децата отново тръгват на училище. Те може би не се радват особено, освен ако не са още малки. Вие обаче, като отговорен родител, трябва да се погрижите за хлапето си и то да бъде напълно готово за новата учебна година.

Независимо дали е с желание или не, тръгването на училище винаги е стресов момент. Не само за децата, но и за родителите. Именно тяхна е грижата да подготвят училищната униформа (ако учебното заведение е въвело такива), да набавят всички нужни пособия и консумативи, за да са сигурни, че детето им е готово да започне учебната година. Да, но това не е всичко.

Ваша задача е да се погрижите за здравето на децата, за това те да са пълни с енергия и да успяват да издържат на интензивността в училище. Първата крачка към доброто здраве на вашето дете е храната, която му давате. Независимо кой пазарува у дома и кой готви, вие като баща би следвало да търсите най-добрата храна за семейството си. И тук не говорим цената, а за качеството.

Всички знаем, че закуската е най-важното хранене през деня. То стартира метаболизма и дава голяма доза енергия за няколко часа. Но на всички ни е ясно и че освен ако жената до вас не се е посветила изцяло на дома, няма кой винаги да готви и да подготвя предварително закуската за цялото семейство. Затова ви предлагаме няколко идеи за лесна и бърза закуска. Овесените ядки са едно от най-разпространените решения, но можете да опитате и с мюсли в комбинация с ядки и пресни плодове. Веднъж в седмицата можете да приготвяте бъркани яйца, но те все пак отнемат време.

Добре, дотук някак се справихте със закуската, но какво се случва след като детето ви отиде на училище. Най-добре е то да може да се храни с домашно приготвена храна, защото само тогава ще сте сигурен какви продукти има в нея. Нашият съвет е винаги да слагате плод в чантата на сина ви или дъщеря ви. Дори и вие самият да не сте голям любител на пресните плодове и зеленчуци, не бива да лишавате детето си от полезните им съставки.

Напомняме ви, че готвенето е абсолютно задължително, когато в дома ви има деца. Възрастните, особено ние, мъжете, сме склонни да пренебрегваме добрата храна и да наблягаме на полуфабрикати, което си е направо самоубийствено. Децата са друго нещо и заради тях или трябва да се научите да готвите, или поне да умеете да подбирате здравословна храна. Последни, но не на последно място, са мултивитамините, които са специално за деца и дават нужните витамини и минерали. Те не са задължителни, а са по-скоро препоръчителни.

Когато учебният процес започне, хлапето ви ще има нужда от енергия, жив ум и добро здраве, за да се чувства добре. Бъдете баща за пример и му ги осигурете.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ