Няколко съвета за семейната почивка

25.07.2011, 10:06

За една приятна ваканция

   
 
Няколко съвета за семейната почивка

Ако се абстрахираме от пороите и гръмотевиците през лятото, именно това е сезонът, в който по-редовно излизаме на семейни почивки. Причината е, че децата са във ваканция, а новата учебна година е чак през месец септември. Именно затова избрахме няколко полезни съвета от fathers.com, които да ви помогнат при следващата семейна екскурзия.

Да предположим, че планирате почивката от седмици, дори и месеци. Вече сериозно се вълнувате, а децата ви са с пъти по-ентусиазирани от вас. Със сигурност и вие, и малчуганите си представяте едно и също - смях, усмивки, разглеждане на природни красоти, безкрайно плуване, добро хапване и много, много спокойствие. Мечтаната почивка изглежда проста и постигната без усилия. Но за повечето бащи мечтата и реалността се разминават брутално.

Ако с цялото семейство се намирате в автомобил, хотелска стая, на летището, или пък около басейна или в увеселителния парк, напрежение и изнервящи моменти ще има, вярвайте ни. Децата са искрени и се държат точно така, както се чувстват. Те ще се оплакват, ще спорят, а вие ще търсите сили, които да ви спрат да не им се разкрещите. Имайте предвид, че ежедневните семейни взаимоотношения не се променят особено, когато сме на почивка. Налага ни се да провеждаме същите сериозни разговори с децата, да се справяме с проблеми и да налагаме дисциплина. Ето какво бихте могли да направите преди да заминете.

Най-важното е да не очаквате, че всичко ще протече гладко. Въпреки това си наложете да запазите хубавото си настроение и да се държите добре. Отпуснете се. Звучи смешно, но се опитайте да броите до десет преди да се захванете с някой проблем. В крайна сметка именно вие можете да задавате тона в семейството ви, а най-здравословно е той да е положителен.

Ако сте решили в последния момент да пътувате, а се окаже, че всичко е заето, или пък трябва да чакате адски много време, просто се опитайте да бъдете по-"гъвкав". Може би точно този ваш карък ще се превърне във възможност за откриване на нови подходящи за почивка места, за които досега не сте и подозирали.

Независимо какво ви се случи обаче, не се предавайте. Опитайте се да погледнете ситуацията през очите на децата ви. За тях всичко може да изглежда като най-забавния ден в живота им. Грехота ще е вие да се съсипвате от нерви, вместо да се присъедините към щастието им. Съветваме ви да говорите за проблемите от смешната им страна. Ако часове наред сте се мъчил да опънете палатката, ако сте гонил топката на детето ви дълго време в морето или просто сте чакал 2 часа, за да успеете да паркирате, усмихнете се и превърнете всичко във виц. Така и вие, и децата ви ще си спомняте забавната част на иначе неизбежните неприятни моменти.

А ето и няколко кратки съвета за по-приятна ваканция:

- Окуражавайте децата си да дават идеи и да взимат решения какво и как да се прави. Ако се вслушвате в предложенията им за забавление или посока, ще им вдъхнете увереност.

- Планирайте по-активни занимания по време на почивката ви. Чрез тях цялото ви семейство ще се разтовари. Подобни забавления биха могли да бъдат рафтинг, езда, плаване, каране на колела, катерене и т.н.

- Не забравяйте да предвидите и достатъчно време за почивка. Не само вие с половинката ви, а и децата ви имат нужда да се наспят и да "презаредят батериите".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ