Нежелани съвети към родителите

22.03.2016, 10:00

Да си ги задържат

   
 
Нежелани съвети към родителите

Вярно е, че хората, които скоро са станали или ще стават родители, имат нужда от помощ. Не знаят много неща и ги е страх как ще се справят с родителството, защото това е нещо, различно от всичко друго, несравнимо с нищо друго и ако нямаш практика, няма как да знаеш как да се справиш. Истината е обаче, че ако започнете да слушате съвети на всякакви хора, това изобщо няма да ви помогне, само още повече ще ви обърка. Още по-лошото е, че има хора, които искат на всяка цена да си дадат съвета и дори ще ви се обидят, ако ги отрежете. Това обаче не трябва да ви спира да го направите.

Бебето трябва да се кърми и то трябва да се кърми до първата година

Няма нищо лошо да приемете съвет за това колко и как трябва да бъде кърмено вашето бебе. Но това зависи до голяма степен от жена ви. Дали тя иска и може да кърми бебето. Много "специалисти" казват, че няма жена, която да не може да кърми. Това не съвсем вярно. Просто като мъж подкрепете половинката си в нейното решение и усилия, а дали вашето бебе ще бъде кърмено и колко време, ще решите вие с нея, а не леля Краса от долния блок.

Колко тънко го обличате това дете

Винаги ще има хора, които да ви кажат, че вие сте луди, защото не сте облекли бебето си като космонавт, че така ще настине и ще го разболеете. Как така не сте му облекли вълнената жилетка или грейката без ръкави вкъщи, чорапите му защо са толкова тънки и т.н.

Много го обличате това дете

Разбира се, че има и хора, които ви казват, че много дебело обличате детето си. Защо сега сте му сложили чорапогащник, нали ще му е горещо, ще се изпоти. И това яке не е за този сезон. Само когато имате дете, ще разберете колко много другите хора са загрижени за вашето добруване и че всички по-добре от вас знаят как да обличате детето си.

Детето трябва да яде готвена храна

Много е хубаво, разбира се, децата да ядат здравословна храна от първите мигове на захранването, докато можете да ги опазите от всички сладки изкушения. Но понякога, колкото и да искате, няма да можете да накарате детето си да предпочете ябълката пред шоколадовото яйце. В тези случаи съседката от горния етаж едва ли иска да присъства на ужасяващата сцена, в която малкото диване се тръшка, реве, плюе и изригва като вулкан след парчето ябълка, което вие най-после сте успели да му набутате в устата. При храненето на децата нищо не е 100% постижимо и нищо не е на всяка цена.

Трябва вече да имате второ

Любимото ми изявление. Кога, хора, вие ще се научите, че не можете да решавате кога другите хора да имат деца. Защото тези деца нито вие ще ги правите, нито вие ще ги гледате. Затова си дръжте съветите за вас. Няма значение кой на колко години е. Семейството е това, което трябва да се грижи за семейното си планиране и никой отвъд тази клетка няма право на глас.

Не сте ли малко стари вече да имате деца

Ето, прекрачили сте някаква граница на годините, които са допустими, според другите хора, за да имате деца. И сега ще плащате за това. И още по-хубавият въпрос, който почти винаги придружава първия "Защо чакахте досега?".

Много е рано да пътувате с бебето

Все ще се намери някой експерт, който да ви каже, че не трябва да пътувате с бебето си преди да стане на еди-колко-си месеца. "Не може, тази година ще пропуснете морето." Да, ама не. Ако бебето е ок и личният лекар не каже изрично, че не бива да пътува, няма никакви пречки да пътувате с бебето си и да отидете на море, дори то да е съвсем малко. Разбира се, че трябва да сте много внимателни с пътуването, излагането на слънце, къпането във водата и т.н., но, хора, отсега нататък трябва винаги да сте много внимателни, родители сте.

1670650

Ау, че невъзпитано дете!

Хората отстрани винаги с лекота отсъждат колко невъзпитано е едно дете и разбира се, хвърлят вината върху вас. Не му обръщате достатъчно внимание, не го биете редовно, не го наказвате, та да се научи на ред и т.н. Не им обръщайте внимание, те просто са забравили (защото няма начин да не са го изпитали, ако са имали деца), че понякога малчуганите са неконтролируеми и трябва просто да ги пазите, докато се надивеят и успокоят.

Ама вашето дете още с памперси ли ходи?!

Не се уморявам да го повтарям - всички деца са различни. Някои започват да акат на гърне още щом се научат да седят, други не искат и не искат. Рано или късно детето ще се научи и ще започне да се изхожда на гърнето или в тоалетната. Не е нужно да сравнявате децата и да твърдите, че нещо не е наред, ако едно дете е на две години и не ака в гърнето.

И той още ли позлва биберон? Защо така?

Същата работа. Спокойно, хора, видели ли сте дете да тръгва на училище с биберон? Не, нали. Кога ще остави детето биберона е работа на родителите му, а не на всички други "доброжелатели".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ