Най-дразнещите родителски реплики

17.03.2016, 10:00

Които всички сме чували

   
 
Най-дразнещите родителски реплики

Има много неща, които няма да забравим от детството - топлата пилешка супа на баба, лютеницата на мама, Балканчето, касетофона и обелените колене. Също така бучките захар, които ядяхме вместо шоколад, и играта на "Жомашка". И до ден днешен обаче си спомняме репликите на родителите ни, които са ни изкарвали извън кожата ни. Толкова са ни се стрували гадни, дразнещи и тъпи. Най-лошото е, че сега, като родители и ние ги употребяваме (а понякога дори не се усещаме). Така е, животът е кръговрат.

Троши си главата

Вашите са ви го казвали винаги, когато не са успявали да излязат на глава с вас и им е ставало ясно, че няма да ги послушате.

Животът си е твой

Същото като в първата ситуация, но с тази реплика ви внушават и отговорност. Прави каквото искаш, но ти ще си понесеш отговорността.

Ще съжаляваш

Обикновено тази реплика е снабдена и с думата "Горчиво" в началото или в края. И предвещава, че нещо лошо ще се случи, ако не се вслушаш в думите на родителите си.

После да не кажеш, че не съм те предупредил/а?!

Това е реплика по примера на Пилат Понтийски "Измивам си ръцете", не ме е грижа какво ще стане с теб, после не идвай да ми плачеш на рамото. Имайте предвид, че, докато казва това, на всеки родител му се къса сърцето за вас, грижа го е и ще ви изслуша, ако дойдете после да му плачете на рамото.

Защо Тошко може да си напише домашното, а ти не можеш

Може и да не е за домашното, може да става дума за нещо съвсем различно, но всички реплики, в които родителите ви ви сравняват с другите деца, са ужасно дразнещи.

Не ме интересуват другите деца

Ето това лицемерие винаги ви е изкарвало извън кожата. Хем не ги интересуват другите деца, хем, когато им изнася, ви сравняват с тях. Веднъж завинаги да се установят някакви стандарти, за да се знае сравненията важат ли или не.

Като пораснеш, ще видиш...

Всеки път, когато сте чували тази реплика като дете, вероятно ви е идвало да си прережете нещо. Все едно родителите ви ви мислят за супер тъпи същества, които сега не са готови да разберат нищо, но един ден, евентуално, когато пораснат, всичко ще им стане ясно. 

Аз на твоите години...

Подобни реплики са: "Ние едно време...", "Някога, ако кажех така на баща си и щях да спя пред вратата.", "Какво възпитание, какви порядки имаше едно време!" и т.н. Никое дете, никой тийнейджър няма да се поучи от тези думи и да промени поведението си, те могат само да послужат за отправна точка за подигравки.

Ще става ли човек от тебе или не

Доста неуместна реплика. И още по-дразнеща, направо ядосваща. Сякаш, ако не слушаш за всичко родителите си, ще станеш пропадняк. Няма средно положение. Или ставаш човека, който вашите искат, или не ставаш за нищо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ