Мекици в неделя сутринта

07.09.2011, 12:34

   
 
Мекици в неделя сутринта

Има ли нещо по-хубаво от неделя сутрин вкъщи, когато мама прави мекици? Няма, но това се случва толкова рядко. А на нас ни се ядат мекици. Какво друго ни остава, освен да си направим сами? В интерес на истината няма нищо страшно, защото мекиците стават бързо и лесно. Как?

Няма да ви караме да месите тесто. Това си е загуба на време и усилия, и никога, ама никога не мога да разбера кога е втасало това тесто. За сметка на това в магазина винаги или почти винаги има прясно пакетирано и готово за употреба.

Първа стъпка: купете тесто.

Втора стъпка: вземете тиган, най-добре с тефлоново покритие.

Трета стъпка: приготвяне на мекиците.

Тестото, с което разполагате по принцип е годно за приготвянето, както на мекици, така и на пица. Но засега ще се съсредоточим върху мекиците. За целта е нужно първо да сложите тигана на котлона и да налеете около половин чаена чаша олио в него. Докато го чакате да загрее, се заемете с тестото. Намажете ръцете си също с олио, за да не полепва тестото по тях, вземете тестото и го направете на топка, след което го оформете като дълга франзела. Нарежете го с остър нож на парчета. После всяко парче дърпайте с ръце на всички страни до оформянето на мекица, която пускайте в загрятото олио, за да се изпържи. Внимавайте да не се разкъсва. Когато мекицата е изпържена от едната страна, я обърнете. Ще разберете дали е готова като я проверявате. Друг начин няма. Така процедирайте с всяко следващо парче тесто до изпържването на всички мекици. Важно условие е да не пускате тестото в тигана отвисоко, защото горещата мазнина може да се разплиска и да ви направи перманентна татуировка на някоя част от тялото, която може би не желаете. Освен това изгарянето с горещо олио боли много.

Готовите мекици можете да консумирате със сирене, сладко, мед или просто с пудра захар. Както и колкото ви се иска.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ