Марихуана, секс и срамни болести

13.09.2011, 13:15

   
 
Марихуана, секс и срамни болести

Нон-стоп се провеждат някакви прочувания, инициирани от различни институции, в различни държави, макар че най-често те се състоят във Великобритания, Австралия и САЩ. Всеки ден ни заливат с толкова информация от изследвания на различни "феномени", че твърде често се изгубваме в нея. Решихме да обърнем внимание на това конкретно проучване обаче, защото проблемите, изследвани в него, ни засягат пряко, а още повече засяга тийнейджърите, и не само.

Та според данните от наскоро проведено национално проучване в САЩ и цитирано от Ройтерс, марихуаната е най-предпочитаният наркотик сред младите хора, докато употребата на метамфетамини намалява.

17,4 милиона американци или 6,9% от населението на страната казват, че са употребили марихуана през 2010 г. и 14,4 милиона или 5,8% от населението – през 2007 г. Наблюдава се повишаване на консумацията на марихуана особено в щати, където нейната употреба с медицинска цел е легална. Проучването също е показало, че 21,5% от младежите на възраст между 18 и 25 години са употребявали забранени наркотици през 2010 г., техният процент през 2009 г. е бил 21,2, а през 2008 – 19,6.

От друга страна употребата на метамфетамини в САЩ е намаляла наполовина в периода 2006-2010 г. Броят на "тийнейджърите" на около 12 години, които са употребявали наркотичните вещества, е спаднал на 353 000 през миналата година, докато през 2006 г. е бил 731 000.

Дори консумацията на алкохол е спаднала според изследването. При младежите – между 12 и 17 години, консумацията на алкохол е паднала на 13,6% през 2010 г. за сметка на 14,7% през 2009 г. Тютюнопушенето също е намаляло на 10,7% през 2010 г., в сравнение в 11,6% през 2009 г.

Дотук с информацията от САЩ. На нас ни се струва притеснителна. Една от причините е, че ако в САЩ тепърва започва да спада консумацията на метамфетамини, алкохол и цигари сред тийнейджърите, то в България тенденциите от Щатите винаги са пристигали с няколко години закъснение.

А как стоят нещата в България? Не бих казала, че употребата на амфети и всякакви други синтетични наркотици е прекалена, въпреки че точно вчера попаднах на едно момиче, на видима възраст не повече от 15-16, което явно бе (зло)употребило, защото се мяташе от единия до другия край на вагона в метрото като пощуряло животно. По-притеснително е обаче какви са данните от наскоро проведено в България проучване сред учениците, а именно – "тийнейджърите у нас са се отдали на безразборен секс със случайни партньори, което е най-добрият начин за прекарване на купон". Това обикновено се случва след консумацията на алкохол, цигари, марихуана и амфети.

Вероятно този факт има връзка с появилата се в родните медии информация преди 5-6 дни, че се отбелязва бум на срамните болести, разпространявани сред 12-годишните. И съвсем не става дума само за малцинствените групи. Какво, кой и как трябва да поеме отговорност за това? Държавата – да. Учителите – да. Родителите – да. Всеки един от нас е отговорен. Защото, хора, 12-годишните дори не са тинейджъри!!!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ