Котаракът в чизми: Преразказан  14 Виж всички снимки

10.12.2011, 13:16

   
 

Принципно съм фен на Dreamworks, винаги ме радва интрото, адаптирано спрямо филма (момченцето с въдицата, което седи на ръба на полумесеца). В случая с новата анимация на студиото - "Котаракът в чизми" обаче съм леко разочарован.

Може би очакванията ми за филмчето са били малко по-големи, отколкото е трябвало, може би не съм достатъчно вещ, за да оценя тази анимация от ново поколение или може би продуктът наистина не е на нивото, което може да се очаква от режисьора на поредицата за Шрек и лудницата "Мадагаскар" (1 и 2) - Крис Милър.

Какво е "Котаракът в чизми"? Това е класическата история за блудния син, за лошото момче, в случая коте, което изпада в немилост, но в крайна сметка тържествува като герой. Това е една приказка, пардон, това е един миш-маш от приказки, който радва окото, особено окото, любител на 3D анимацията, защото в случая поне тя е качествена. "Котаракът в чизми" е любовна история, приключенска история, фантастична история. Филмът е разказ с много обрати и разказ, от който човек може да си извлече доста поуки, ако знае къде са те и ако не си ги е извлякъл от книжките, които трябва да е прочел като малък. Важното е, че накрая доброто тържествува, както глобално, така и на индивидуална основа във всеки един от героите, които определено търпят доста метаморфози от първата до последната минута на заглавието.

В крайна сметка, "Котаракът в чизми" е филм за деца, това сигурно обяснява дублажа на български, който не блести особено, като изключим лафа, че бобът се сади и незабравимата фраза "ти не си добра, ти си по-добра". Реално възклицанията "мяу" и "оуу" са най-ефектната част от "речта" на героите. Определено гласът на Антонио Бандерас би направил Пух (разбирайте Котарака) много по-реален образ, но нали днешните деца не могат да четат и филмчетата се дублират.

Както и да е, "Котаракът в чизми" е прилична продукция, напълно издържана в последната Холивудска мода - да се смесват герои и сюжети от други продукции, за да се получи нещо много по-зрелищно и по-продаваемо. От моя гледна точка най-положителното в цялата тази омешана история е, че котакът е любовник и то голям, но дали с големите си хипнотични зелени очи ще успее да плени и българската публика?

Ако искате детето ви да гледа с ококорени очи час и половина и да се радва като малко дебилче на модерния преразказ на класическата приказка на Шарл Перо, то този филм е точно това, от което имате нужда. Ако след края с танцуващите котки можете да отговорите защо и как Хъмпти Дъмпти, Котаракът в чизми и Джак и бобеното стъбло са всички част от една и съща история, тогава новата анимация на Dreamworks определено е за вас и хлапето ви.

Премиерата на "Котаракът в чизми" в България е на 23 декември, което прави прожекцията един мултимедиен подарък за Коледа, който можете да поднесете на отрочето си. Ако обаче искате да направите на малкия или малката, или и двете, един истински и наистина ценен коледен подарък - купете им по една книжка с приказки, от която да научат истината за Джак, бобеното стълбо, котаракът, чизмите и говорещото яйце.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ