Колко е важна семейната вечеря

30.08.2011, 10:11

Много!

   
 
Колко е важна семейната вечеря

Какъв е ритъмът на вашето семейство? Нямате ли усещането, че всеки у дома върви непрекъснато в различни посоки, натоварен с отговорностите си? Предлагаме ви начин, подсказан ни от Fathers.com, с помощта на който да успявате да събирате семейството си на едно място.

И това е семейната вечеря. Не изпадайте директно в ужас - готвенето не е недостъпна територия, още повече, че най-добрите готвачи в света са именно мъже. Но дори и да не сте перфектен в приготвянето на храната, самото събиране на семейството заедно около масата е много важен процес, който не бива да бъде забравян. Чрез храната хората се сближават. Не е случайно, че празниците и по-големите събирания по принцип се правят на маса. Но именно семейните хранения са особено важни. Чрез тях детето ви няма да се чувства изолирано, а вие ще можете да разговаряте с него.

Може би се чудите защо точно бащата трябва да е основната фигура в този така важен процес? В едно традиционно семейство таткото е човекът, който забавлява, а все по-често и приготвя храната. Би било много жалко, ако позволите семейството ви да се отчужди заради натоварената си програма, телевизора или компютъра. Съветваме ви да създадете ваша традиция поне веднъж в седмицата, когато семейството ви да се събира на вечеря. Тогава е повече от препоръчително да не допускате разсейващи ежедневни фактори като телевизионния екран.

Ако детето ви вече е голямо и се намира в "любимата" на всички тежка тийнейджърска възраст, то вероятно няма да посрещне с широка усмивка идеята да се събирате на вечеря. Вие обаче не бива да се изнервяте, а напротив - добре е да останете позитивен и усмихнат, за да пренесете това и върху детето.

Не искаме да звучим песимистично, но рано или късно вашето дете ще намери своя път в живота и ще излезе от дома ви. Тогава ще разберете колко малко време всъщност сте прекарали с него или нея. Точно заради това ви предлагаме някои идеи за една успешна семейна вечеря.

* Помислете в кои дни семейството ви може да се събере без това да пречи на важни ангажименти. Опитайте се в седмицата да организирате поне две такива вечери.

* Старайте се да задавате някакви интересни теми за разговор, докато всички сте около масата. Ако не разполагате с такава - поне кажете някой виц.

* Изключете мобилните телефони, телефонните секретари и всякакви други разсейващи устройства по време на вечеря.

* Ако не умеете да готвите виртуозно, ви предлагаме идеи за адски вкусни пържолки и кюфтета.

И не забравяйте - когато правите нещата с удоволствие, любимите ви хора ще го усетят.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ