Тъкмо щях да кажа, че не съм срещала такъв, но се сетих за вегетарианците. Е, ако не сте от тях, значи сигурно харесвате пържоли. Трябва да отбележа, че т.нар. свински шницел е много апетитен. Какво по-хубаво от чистото месо. Ако към този свински шницел добавите и няколко други съставки, като гъбки, разбира се – то си е класика, моркови и топено сирене, в съчетание със съответните подправки, можете направо да се разтопите от кеф. Освен това ястието е бързо и лесно за приготвяне.
Продукти:
2-4 пържоли (свински шницел, има ги в Billa прясно пакетирани)
250 гр. гъби (от най-разпространения вид в магазините – печурки)
топено сирене (по ваш вкус)
масло или маргарин
1-2 моркова
черен пипер
шарена сол
подправка за скара
Други:
Трябва ви също един тиган, алуминиево фолио и тава. Разбира се котлон и фурна или една готварска печка.
Приготовление:
Започваме с гъбите. Измиваме ги хубаво и ги нарязваме, на ердо, няма нужда да си губите времето като ги режете на тънки филийки. Измиваме и нарязваме и морковите, както се казва, на кубчета. Включваме котлона, слагаме на него тигана, а в тигана – 1-2 лъжици масло или маргарин. Когато мазнината започва да загрява в нея изсипваме нарязаните гъби и моркови. Запържваме ги хубаво, докато лекичко гъбите се зачервят. Няма нужда да прекаляваме с пърженето, защото истинската магия е в печенето. След това измиваме пържолките, поставяме ги в тавата, върху тях изсипваме запържените гъби и моркови. Добавяме подправки, каквито и колкото искаме – сол, черен пипер, шарена сол, подправка за скара (няма значение, че не печем на скара). Слагаме отгоре на тавата "капак" от алуминиево фолио и мятаме във фурната, която предварително сме загрели на 250 градуса. Печем, печем, печем – около 40-45 минути. През това време спокойно можем да гледаме спортните новини или да изиграем една-две бързи игри на компютъра. След 45 минути отиваме да проверим какво става с ястието. Внимателно премахваме алуминиевото фолио, нарязваме топеното сирене на кръгчета, триъгълничета или каквито фигурки искаме и с тях покриваме плътно пържолите. Слагаме тавата пак във фурната само за 5-10 минути, докато пържолите се зачервят, а топеното сирене се разтопи върху тях. После взимаме тавата от печката, режем като пица и вадим бирата от хладилника. Неповторимо.